Спеціальні потреби

США розглядають надання Україні ще однієї системи Patriot - Bloomberg


Сили НАТО стріляють із системи Patriot на ракетній установці альянсу в Греції, 8 листопада 2017 р. Фото з архіву АР
Сили НАТО стріляють із системи Patriot на ракетній установці альянсу в Греції, 8 листопада 2017 р. Фото з архіву АР

Білий дім працює над тим, щоб відправити в Україну додаткову батарею зенітно-ракетних комплексів Patriot, про це повідомляє видання Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з цим питанням.

Кошти для нової системи, ймовірно, надійдуть із нещодавно схваленого Конгресом пакета допомоги на суму 61 мільярд доларів.

За словами людей, які попросили не називати їхніх імен, США хочуть надіслати одну батарею разом з радарами. Європейські союзники України також працюють над планами надіслати Києву додаткові системи протиповітряної оборони зі своїх запасів, кажуть джерела.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час перебування в Україні 15 травня заявив, що США інтенсивно зосереджені на системах Patriots та інших формах ППО для України, і "переконані, що можемо їх знайти та доставити до України".

Речники Ради національної безпеки Білого дому та Пентагону не коментували інформацію Bloomberg.

13 травня радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван розповів, як США та партнери нині працюють над посиленням спроможностей протиповітряної оборони для України:

"Ми вже почали передавати їм ППО. Ми плануємо надати більше. ... І президент США, і міністр Остін, і я, ми працюємо щодня, щоб координувати ці постачання, і щоб Україна опинилася у положенні, в якому вона зможе краще захищатися від того, що Росія на них кидає. Це суттєві ресурси".

Салліван повідомив, що принаймні одну батарею Patriot вже вдалось знайти для України і є сподівання отримати більше: "Ми нещодавно отримали гарні новини від союзника про одну додаткову батарею, і ми працюємо над більшою кількістю".

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном 14 травня заявив, що Україна потребує систем протиповітряної оборони. За його словами, "вже сьогодні" потрібні два комплекси Patriot для Харківської області, де люди постійно страждають від обстрілів.

“Протиповітряна оборона – найбільший дефіцит для нас”, – наголосив Зеленський.

Минулого тижня після зустрічі з президентом США Джо Байденом президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що готовий обговорити можливість надання Україні протиракетних комплексів Patriot.

У 2017 році Румунія підписала угоду про придбання систем Patriot на суму 4 мільярди доларів. У Румунії в боєздатному стані експлуатується одна батарея Patriot. Решта, як дав зрозуміти Йоганніс, перебуває на стадії перед введенням в експлуатацію.

У квітні Німеччина пообіцяла надати додаткову батарею Patriot, а Іспанія заявила, що поставить зенітні ракети Patriot. Інші європейські країни, включаючи Грецію, Нідерланди, Польщу, Румунію та Швецію, також мають системи Patriot.

Студія Вашингтон. Білий дім: США готують новий пакет допомоги Україні
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG