Спеціальні потреби

Проти тренера свідчитимуть 8 його колишніх вихованців


Джеррі Сандускі упродовж 30-ти років працював помічником тренера футбольної команди університету Пенсильванії.
Джеррі Сандускі упродовж 30-ти років працював помічником тренера футбольної команди університету Пенсильванії.

Стало відомо, що на попередніх слухання у справі проти екс-тренера футбольної (американський футбол) команди університету Пенсильванії Джеррі Сандускі, які мають розпочатись наступного вівторка, в якості свідків виступлять 8 молодих чоловіків, які заявили, що стали жертвами сексуального насильства з боку Сандускі.

Про це сьогодні повідомила колишній прокурор штату Пенсильванія Кетлін Кейн на чиєму рахунку кількасот справ проти розбещувачів дітей.

4-го листопада Джеррі Сандускі, який упродовж 30-ти років працював помічником тренера футбольної команди університету Пенсильванії, було висунуто звинувачення у 40 випадках сексуального розбещення хлопчиків. Слідча комісія встановила, що в період з 1994-го по 2009-й рік жертвами домагань та розбещень з боку Сандускі стали 8-ро дітей.

В епіцентрі скандалу опинився весь університет, очільники якого ймовірно багато років приховували інформацію про злочини тренера.

Відома американська журналістка та письменниця Марін Дауд порівняла багаторічне замовчування злочинів Сандускі з боку університету Пенсильванії із ситуацією в католицькій церкві.

«Як і ієрархія Католицької церкви, очільники університету Пенсильванії, схоже, приховували сексуальні злочини проти дітей, щоб захистити свій бренд», – заявила Дауд.

Успішні футбольні команди є предметом гордості американських університетів. Вони приносять до казни вузів величезні кошти, а їх тренери часто є найбільш високооплачуваними працівниками в структурі університетів та заробляють більше, ніж очільники вузів. Університетським командам належать найбільші арени для американського футболу. Наприклад футбольний стадіон «Велика Домівка», на якому виступає команда університету Мічигану може вмістити більше 114-ти тисяч глядачів.

Джері Сандускі невдовзі після затримання було звільнено під заставу у 100 тисяч доларів. Якщо його буде визнано винним, йому загрожує довічне ув’язнення.

У своїх останніх заявах для ЗМІ, зокрема для відомого видання «Нью-Йорк Таймс», Сандускі заявив, що обвинувачення штучно робить з нього монстра.

«Це було обопільне почуття, сімейне почуття. Я був ніби батько у великій родині», – розповів Джері Сандускі, який раніше в інтерв’ю NBC зізнався, що приймав душ разом неповнолітніми хлопчиками та торкався їх, «не маючи не меті сексуальний контакт».

Подібні заяви обурили молодих чоловіків, які стверджують, що стали жертвами сексуального насильства з боку Сандускі.

За словами колишнього прокурора штату Пенсильванія Кетлін Кейн, всі вони сповнені рішучості виступити під час попередніх слухань.

«Вони прийняли рішення розповісти правду та переконатись, що подібне більше ні з ким не станеться», – заявила Кейн.

Із університетською футбольною командою Сандускі працював до 1999-го року після чого займався власною благодійною організацією «Друга миля», спрямованою на поміч дітям, та організовував футбольні табори для дітей.

Сандускі одружений. Він та його дружина Дороті мають 6-ох прийомних дітей. У 2002-му році вони отримали премію «Прийомні янголята» від громадської організації Конгресова коаліція на підтримку інституту всиновлення. У 1990-му році тодішній президент США Джордш Буш старший назвав благодійну організацію «Друга миля» створену Сандускі «блискучим прикладом доброчинності».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG