Спеціальні потреби

Росія підняла ціну на газ для України на 80 відсотків


Росія вдруге за три дні підвищила ціну на газ для України, збільшивши її вже на 80 відсотків, і тим самим надаючи ще більший тиск на українську економіку, яка і так знаходиться на межі краху.

Україна, яка щойно отримала від Міжнародного валютного фонду кредит і, який дозволить трохи пом'якшити удар, засудила рішення Росії як політично мотивоване, заявивши, що нова ціна завищена і її не повинні змушувати платити за поставки так багато.

Москва вже не раз використовувала свої енергоресурси як політичну зброю у відносинах з сусідами, і її європейські покупці стурбовані, що Росія може знову перекрити постачання в ході протистояння, яке розгортається між Сходом і Заходом через Крим і, яке називають наймасштабнішим з часів «холодної війни».

Голова провідної російської газової компанії «Газпром» Олексій Міллер заявив у четвер прем'єр-міністру Дмитру Медведєву, що підвищення цін обумовлено введенням експортного мита на газ.

«Ціна на газ для України підвищується і з квітня складе 485 доларів за тисячу кубометрів», - пояснив Міллер.

Два дні тому «Газпром» заявив про підвищення ціни на газ для України на 44 відсотка з 268,5 до 385,5 долара за тисячу кубометрів.

Україна, 50 відсотків газових потреб якої забезпечують російські поставки, засудила цей крок, назвавши його політично вмотивованим. «Українська економіка не повинна платити таку ціну за газ. Це політична ціна», - заявив журналістам міністр енергетики України Юрій Продан.

Як відзначає аналітик «Ощадбанк CIB» Валерій Нестеров, Україна може оскаржити рішення в міжнародному суді. «Газпром » раніше змусили знизити ціни і поліпшити контрактні умови для європейських клієнтів, у тому числі тих, хто успішно оскаржив цінову політику російської компанії в суді.

Європейський Союз отримує близько половини російського газу через Україну.

На думку Нестерова, Україні буде вкрай важко платити таку ціну, і це рішення для «Газпрому» є інструментом для примусу її до подальших переговорів.

Економічний тиск

Росія вживає різні заходи для надання тиску на кволу українську економіку з часу, як в результаті протестів був повалений промосковський президент Віктор Янукович, а країну очолили лідери, які прагнуть до зближення з Євросоюзом.

Анексія Криму Росією посилила напруженість, і Україна пообіцяла подати на Росію в суд за захоплення її активів в регіоні.

Піднявши ціну на газ, Росія ліквідувала дві раніше надані Україні знижки.

Одна з них була введена в 2010 році, коли Україна погодилася продовжити умови базування російського Чорноморського флоту в Криму до 2042 року, а друга - у грудні, після того, як президент Янукович відмовився від підписання угоди з ЄС на користь зближення з Росією.

В рамках цієї угоди російський уряд погодився зняти експортні мита з газу, який доставляється Україні.

Раніше на цьому тижні Рада Федерації РФ проголосувала за анулювання угоди про Чорноморський флот після анексії Криму.

У четвер «Газпром» також заявив, що Україні необхідно збільшити резерви газу, щоб забезпечити стабільний транзит до Європи. За даними Міненерго України, зараз в країні зберігається 7,2 мільярда кубометрів газу. Для забезпечення стабільних поставок газу до Європи цієї зими необхідно 12-14 мільярдів кубометрів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG