Спеціальні потреби

Олімпійський факел в космосі


Вперше в історії олімпійський факел буде винесений у відкритий космос.

Космічний корабель з олімпійським факелом на борту успішно стартував у четвер з космодрому Байконур у Казахстані. Його запуск транслювався в прямому ефірі телебаченням НАСА.

Через кілька годин після старту факел був доставлений на Міжнародну космічну станцію, з якої - вперше в історії естафети олімпійського вогню - він буде винесений у відкритий космос.

Росіянин Михайло Тюрін, американець Рик Мастраччіо і японець Коічі Ваката занесли факел в ракету, на якій видніла емблема зимових Олімпійських ігор 2014 року в Сочі. При цьому сам факел не запалюватимуть протягом усього польоту з міркувань безпеки.

Олімпійський факел вже вирушав у космос двічі - на борту космічного корабля НАСА «Колумбія» напередодні літньої Олімпіади 1996 року в Атланті і на кораблі «Атлантіс» напередодні Олімпіади в Сиднеї у 2000 році. Але він не виносився за межі космічного корабля.

Російські космонавти Олег Котов та Сергій Рязанський - члени нинішнього екіпажу МКС - винесуть факел у відкритий космос в суботу. За словами Котова, вони хочуть влаштувати фото- і відеосесію з факелом і сподіваються зробити це саме в той момент, коли космічна станція буде пролітати над Росією, і курортне місто Сочі буде видно на задньому плані.

Факел має повернутися на Землю в понеділок, щоб продовжити естафету довжиною 65 тисяч кілометрів, яка завершиться в Сочі 7 лютого, коли там стартує зимова Олімпіада.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG