Спеціальні потреби

Росія обіцяє «жорстко відповідати» на кроки США, які завдають їй шкоди


Сергій Лавров
Сергій Лавров

Глава російського МЗС виступив з цим попередженням через день після оголошеного рішення Вашингтона закрити консульство РФ в Сан-Франциско



Росія пообіцяла в п'ятницю «жорстко відповідати» на кроки Сполучених Штатів, які завдають їй шкоди, але не назвала, що конкретно вона має на увазі.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров виступив з цим попередженням через день після оголошеного рішення Вашингтона закрити консульство Росії в Сан-Франциско і два інші дипломатичні об'єкти у Вашингтоні і Нью-Йорку.

«Ми будемо жорстко відповідати на ті речі, які завдають нам шкоди, і які продиктовані лише бажанням зіпсувати наші відносини зі Сполученими Штатами», - сказав Лавров у п'ятницю.

У четвер США оголосили про вимогу протягом 48 годин закрити російське консульство в Сан-Франциско, а також дипломатичні об'єкти у Вашингтоні і Нью-Йорку, що ще більше загострило напруженість у відносинах між двома країнами.

В адміністрації президента США Дональда Трампа цей крок назвали відповіддю на «немотивовану і шкідливу» вимогу Москви скоротити штат американської дипмісії в РФ.

«Ми тільки вчора вночі отримали подібну ноту, займаємося цим. Відреагуємо, як тільки закінчимо цей аналіз», - заявив Лавров.

Він підкреслив, що обмін санкціями був ініційований не Росією, а адміністрацією екс-президента Барака Обами «з тією метою, щоб підірвати російсько-американські відносини і не дозволити президенту США Дональду Трампу вийти на цю стадію свого президентства з конструктивними пропозиціями, щоб максимально ускладнити виконання ним своїх передвиборчих заяв про необхідність нормалізувати відносини з Росією».

«Президент Трамп і зараз ці заяви повторює. Президент Росії Володимир Путін неодноразово говорив, що і ми в цьому зацікавлені, - додав він. - Ми до цього готові. Розмова на цю тему продовжиться, незалежно від того, коли і як ми відреагуємо».

Разом з тим Лавров підтвердив зацікавленість Росії в конструктивному діалозі з США.

«Як не раз говорив президент, ми не шукаємо сварки з цією країною. Ми були завжди дружньо налаштовані до американського народу, відкриті і зараз для конструктивної взаємодії там, де це відповідає російським інтересам, - сказав міністр. - Щиро хочемо, щоб двостороння політична атмосфера стала нормальною. Але, як ви знаєте, для танго потрібні двоє, - підкреслив Лавров. - Поки, на мій погляд, наші американські партнери виконують індивідуальний брейк-данс».

Дивіться також: Десятеро українських поранених бійців готуються до марафону Морської піхоти США 2017

Десятеро українських поранених бійців готуються до марафону Морської піхоти США 2017. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG