Спеціальні потреби

Москва призупинила дію Меморандуму з США про запобігання інцидентів у Сирії


Сергій Лавров
Сергій Лавров

МЗС Росії зажадало скликання Ради Безпеки ООН після удару США по Сирії



Росія призупиняє дію укладеного з США Меморандуму про запобігання інцидентів і забезпечення безпеки польотів авіації в ході операцій в Сирії.

Про це в п'ятницю повідомили МЗС і Міністерство оборони Росії.

Також російське зовнішньополітичне відомство зажадало скликання надзвичайного засідання Ради Безпеки ООН «для обговорення ситуації, що склалася» після ракетного удару США по авіабазі військ режиму Асада в Сирії.

Слідом за Кремлем, МЗС Росії назвало ракетний удар по авіабазі в районі Гомса «агресією» і заявили про його вплив на відносини Москви і Вашингтона:

Якщо раніше це пояснювалося завданням боротьби з тероризмом, то зараз це явний акт агресії проти суверенної Сирії
Заява МЗС Росії

«Сама присутність військовослужбовців США та інших країн на території Сирії без згоди на те уряду цієї країни або рішення Радбезу ООН є грубим, явним і нічим не обґрунтованим порушенням міжнародного права. Якщо раніше це пояснювалося завданням боротьби з тероризмом, то зараз це явний акт агресії проти суверенної Сирії. Вжиті сьогодні США дії ще більше руйнують російсько-американські відносини».

Пригнічує, що все це завдає шкоди і без того підірваним відносинам між Росією і США
Сергій Лавров

Разом з тим, сам міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який перебуває в Ташкенті на засіданні Ради глав МЗС країн СНД, висловив надію на те, що ці відношення не зруйнуються остаточно: «Пригнічує, що все це завдає шкоди і без того підірваним відносинам між Росією і США, але сподіваюся, що ці провокації не призведуть до незворотних результатів». Він також сказав, що жертв серед російських військових внаслідок події, мабуть, немає: «Що стосується жертв серед російських військовослужбовців, то про них нічого не відомо. Судячи з усього, таких жертв немає».

Лавров заявив журналістам, що ракетний удар США по Сирії нагадує йому «ситуацію 2003 року, коли США і Великобританія разом зі своїми союзниками вторглися до Іраку без згоди Ради Безпеки».

Керівник російського МЗС нічого не сказав про те, чи вплине атака США в Сирії на очікуваний незабаром візит до Москви держсекретаря Сполучених Штатів Рекса Тіллерсона, однак російські парламентарії вже висловилися на користь того, щоб цей візит таки відбувся.

Дивіться також: На реабілітації в Лос-Анджелесі українські військові вразили тренерів силою духу

На реабілітації в Лос-Анджелесі українські військові вразили тренерів силою духу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG