Спеціальні потреби

Курс Путіна - незмінний. Як не втратити Україну радять британці


“Україна виявила таку внутрішню силу, яку мало хто міг спрогнозувати в 2014 році”, - йдеться у новому звіті лондонського Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House “Битва за Україну”.

Міжнародна спільнота інвестувала мільярди доларів до України. Це ставить під питання першість Росії у визначенні геополітичного місця України
Chatham House

Британський аналітичний центр відзначає зміцнення обороноздатності України, а також прискорення проєвропейських реформ. "Впродовж останніх чотирьох років було проведено значно глибше реформування, ніж за останні 22 роки незалежності”, - зазначається в звіті.

Україна у "майбутньому бачить себе принципово європейською державою, а не сателітом Росії чи підлеглою до неї територією".

На цьому шляху, Україна має потужну підтримку міжнародної спільноти, зазначають дослідники: "міжнародна спільнота інвестувала мільярди доларів до України. Це ставить під питання першість Росії у визначенні геополітичного місця України".

Підтримка Заходу найбільш помітна в дипломатичній сфері, політиці санкцій, оборонному співробітництві.

Євросоюз доволі боязко натискає на важелі впливу, що може призвести до втрати довіри реформаторів
Chatham House

Однак, британські дослідники розкритикували ЄС за недостатню рішучість у підтримці українських реформаторів. Хоча «Євросоюз істотно збільшив обсяг допомоги Україні і Брюссель долучається практично до кожного аспекту реформування”, ця допомога проходить в основному через "проекти технічної допомоги, неефективність яких доведена як в Україні, так і в інших країнах, що розвиваються", - йдеться в звіті.

“Євросоюз доволі боязко натискає на важелі впливу, що може призвести до втрати довіри реформаторів", - попереджають британські дослідники.

Динамізм громадянського суспільство в цілому тримається на невеликій групі активістів та професійних неурядових організацій
Chatham House

Експерти відзначили більш активну та згуртовану позицію громадянського суспільства після Революції Гідності, порівняно до часів Майдану 2004-2005 років. "Важливою складовою демократизації стала інтеграція нових напрацювань неурядових мереж у державні інститути", - зазначають дослідники, відзначивши, зокрема, реформу закупівель ProZorro, руйнування газових схем, введення електронних декларації, що позитивно позначилось на зниженні корупції.

Все ж, на думку Chatham House, "динамізм громадянського суспільство в цілому тримається на невеликій групі активістів та професійних неурядових організацій”, в чому є ризики популізму та радикалізації.

Громадським організаціям потрібно активно підтримувати комунікації з громадами, радять експерти.

Завдяки реформам, Україна має історичний шанс вийти з "сірої зони" між Сходом і Заходом, де вона перебувала «двадцять з гаком років незалежності”, дозволяючи "бізнес-магнатам із привілейованим доступом до політичної системи та представникам влади" наживатись на ресурсах.

Дослідники бачать два основні виклики для подолання корупції в Україні:

1. Загальне «фаталістичне» ставлення до корупції в Україні.

2. Опір встановленню верховенства права з боку невеликої групи осіб, яка контролює значну частину влади та майна в Україні.

Дослідники закликають міжнародну спільноту до єдності в українському питанні і готовності до тривалої боротьби.

"Захід не може дозволити собі ще однієї поразки", - йдеться в звіті.

Немає жодних ознак, що свідчили б про зміну курсу Володимира Путіна щодо України, тому і Захід також повинен бути непохитним
Chatham House

"Не слід недооцінювати наполегливості та здатності Росії пристосовуватися", - попереджають аналітики. Навіть якщо б плани Росії з ОРДЛО провалились, вона "не полишає спроб розділити та ослабити свого сусіда”

"Немає жодних ознак, що свідчили б про зміну курсу Володимира Путіна щодо України, тому і Захід також повинен бути непохитним", - наголошуєть автори звіту.

Дивіться також: Пентагон готує план можливого вiйськового розвитку з КНДР

Пентагон готує план можливого вiйськового розвитку з КНДР. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG