Спеціальні потреби

Комітет Сенату оприлюднив свій перший звіт в справі втручання Росії у вибори в США


Ричард Берр, голова Комітету з розвідки Сенату
Ричард Берр, голова Комітету з розвідки Сенату

Москва провела "безпрецедентну, координовану кіберкампанію" проти державної системи голосування. Про це йдеться у звіті Сенатського комітету з розвідки, опублікованому за результатами розслідування комітетом кібернападів Росії на цифрові системи голосування у США напередодні президентських виборів 2016 року.

Комітет дійшов висновку, що хакери, пов’язані з Росією, мали можливість "змінити, чи видалити дані реєстрації виборців" в невеликій кількості штатів протягом голосування 2016 року, повідомляє The Hill.

Цей звіт – є першим звітом у справі російського втручання у вибори. Комітет вже більше року розслідує втручання Росії, включаючи питання можливої змови між кампанією президента Трампа і Москвою. Голова комітету Ричард Берр повідомив журналістам, що завершення слідства очікується в серпні.

В теперішньому звіті комітету підтверджується оцінка розвідувальних служб про те, що хакери, пов’язані з урядом Росії, націлювались на виборчу інфраструктуру, однак свідчення того, що результати голосування були змінені відсутні.

Звіт виданий Комітетом розвідки Сенату містить деякі нові деталі про масштаб зусиль Москви з хакерських нападів на інфраструктуру з голосування, однак, в основному, переказує вже відому інформацію.

В невеликій кількості штатів, ці хакери мали можливість, щонайменше, змінити, чи видалити дані реєстрації виборців, однак, як видається, вони не могли маніпулювати окремими голосами, або даними про голосування
Звіт Комітету з розвідки Сенату

Загалом, 21 штат зазнав кібернападів від хакерів, пов’язаних з Москвою, включаючи 18 штатів стосовно яких є однозначні свідчення нападу. Законодавці також зазначають, що інші штати зареєстрували "підозрілу, або зловмисну діяльність" про яку комітет, однак, не може точно сказати, чи походила вона з Росії.

"В невеликій кількості штатів, пов’язані з Росією хакери змогли отримати доступ до захищених елементів виборчої інфраструктури, - йдеться у звіті. - В невеликій кількості штатів, ці хакери мали можливість, щонайменше, змінити, чи видалити дані реєстрації виборців, однак, як видається, вони не могли маніпулювати окремими голосами, або даними про голосування".

"Комітет не побачив свідчень змін голосів і дійшов висновку, що різноманітність нашої виборчої інфраструктури є сильною стороною, - йдеться у звіті. – Однак, комітет зазначає, що невелика кількість регіонів в ключових штатах може значно вплинути на вибори в державі".

Дивіться також: ​Чи здатні санкції змінити плани Москви – думки експертів

Чи здатні санкції змінити плани Москви – думки експертів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG