Спеціальні потреби

Участь Зеленського, Путіна в саміті "Групи 20" поки під питанням


Архівне фото: Президент Індонезії Джоко Відодо, який організовує саміт G20, влітку відвідував як Київ, так і Москву
Архівне фото: Президент Індонезії Джоко Відодо, який організовує саміт G20, влітку відвідував як Київ, так і Москву

До саміту "Групи 20", запланованого на 13-16 листопада на індонезійському острові Балі, залишились лічені дні, але чи візьмуть в ньому участь президент України Володимир Зеленський та російський президент Путін поки невідомо.

Зеленський заявив, що не братиме участі в саміті "Групи 20" в Індонезії, якщо там буде президент Росії Володимир Путін.

"Позиція моя особисто і позиція України була в тому, що якщо лідер Російської Федерації буде брати участь у саміті, Україна - не буде", - сказав він у четвер у Києві на прес-конференції.

Заява прозвучала після розмови Зеленського з президентом Індонезії Джоком Відодо, який організовує саміт.

Під час розмови лідери обговорили важливість продовження дії Зернової ініціативи, приділили також увагу підготовці до саміту G2, написав Зеленський в твіттері.

Індонезія, яка організовує саміт, запросила Україну до участі. Раніше за те, щоб Зеленський отримав таке запрошення, якщо на саміт буде запрошено Путіна, висловлювались політики на Заході.

В серпні, за повідомленнями ЗМІ, в Білому домі заявляли, що президент Байден не вважає, що Путін повинен бути присутній на форумі G20, оскільки він веде війну в Україні. Якщо ж Путін таки приїде, тоді - цитує Bloomberg думку Білого дому - Зеленський також повинен отримати можливість бути присутнім.

Путін не вирішив, чи візьме участь в саміті, повідомила міністерка закордонних справ Індонезії Ретно Марсуді в інтерв'ю Reuters в четвер. Вона припустила, що рішення Путіна буде відомо в останній момент, і зазначила, що розбіжності стосовно України ускладнили підготовку.

Участь у саміті підтвердили 17 лідерів, заявила Марсуді. Серед тих, хто підтвердив участь - президент США Джо Байден, нещодавно призначені на свої посади прем'єр-міністри Великої Британії Ріші Сунак та Італії Джорджіа Мелоні.

Серед питань, які планує обговорити Байден під час саміту, - економічна співпраця країн G20, які представляють 80% світового ВВП.

"Він [Байден] працюватиме з партнерами в G20, щоб відповісти на основні виклики, такі як зміна клімату, вплив на світ путінської війни в Україні, включаючи енергоресурси, продовольчу безпеку та доступність, а також інші пріоритети, важливі для світового економічного відновлення", - заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр в минулу п'ятницю.

Президент Індонезії Джоко Відодо влітку відвідував як Київ, так і Москву. Україна закликала Відодо усунути Росію з "Групи 20", однак Відодо зазначив, що Індонезія не вирішує питання членства.

В статті використано матеріали Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG