Спеціальні потреби

Республіканці визначають, хто боротиметься з Обамою на виборах 2012-го року


У понеділок у штаті Нью-Гемпшир відбулися перші дебати потенційних кандидатів у президенти від Республіканської партії. У словесному поєдинку зійшлись семеро кандидатів. За право представляти Республіканську партію на президентських виборах у 2012-му році змагаються колишній губернатор штату

За майже півтора року до президентських виборів Республіканська партія США почала визначати єдиного кандидата, який представлятиме її у боротьбі з демократом Бараком Обамою. У понеділок у штаті Нью-Гемпшир, де пройдуть перші попередні вибори, відбулися перші дебати потенційних кандидатів у президенти від республіканців. У словесному поєдинку зійшлись семеро кандидатів. Окрім відомих політичних фігур, шанс заявити про себе отримали і відносні новачки.

Найбільшою несподіванкою перших дебатів була заява конгресмена від штату Міннесота і лідера Руху чаювання – Мішель Бакмен:

«Сьогодні я подала заяву на участь у президентських виборах».

Однак на цьому гучні заяви Бакмен не вичерпалися. Вона з впевненістю заявила, що на виборах наступного року президента обачу очікує поразка.

Склалось враження, що упродовж двох годин потенційні кандидати навипередки критикували чинного президента США. Колишній губернатор штату Массачусетс Міт Ромні заявив, що будь-хто з учасників дебатів буде кращим президентом, ніж президент Обама.

Поки що, за результатами опитувань, Міт Ромні – попереду усіх кандидатів. Але йому спочатку довелося відбиватися від критики своїх однопартійців. Інший учасник дебатів Тім Паленті два дні тому познущався з того факту, що медична реформа Барака Обами базується на моделі, запровадженій Ромні у штаті Массачусетс, де він був губернатором. Але свою відповідь Міт Ромні спрямував безпосередньо до чинного президента:

«Не можу дочекатися, щоб спитати на дебатах Барака Обаму, чому він, беручи за приклад медичну реформу у штаті Массачучетс, не зателефонував мені і не спитав що спрацювало, а що ні».

Ромні розкритикував медичну реформу Обами і навіть пообіцяв виправити цю помилку, коли прийде до влади:

«Якщо я стану президентом, то скасую цю реформу і в перший же день у Білому домі я дам усім 50-ом штатам право самим вирішувати, запроваджувати цю реформу чи ні».

Окрім медичної реформи усі семеро кандидатів одноголосно погоджуються, що найбільшими прорахунками чинної адміністрації були також урядова допомога американським автовиробникам та план скорочення дефіциту бюджету.

Саме питання економіки, кажуть експерти, буде ключовим у виборчих перегонах. Однак, перш ніж всупити у двобій за президентське крічло з чинним президентом, республіканцям доведетьсмя позмагатися між собою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG