Спеціальні потреби

Стан економіки впливає на допомогу біженцям у штаті Айова


Сполучені Штати – одна з країн світу, які приймають найбільше біженців. Торік майже 75 тисяч біженців отримали притулок та захист у США. З них 908 осіли у штаті Айова. Їх переїзд до Америки співпав з економічною рецесією та рекордним безробіттям.

Абдулагі Гірет – біженець із Сомалі. Залишивши батьківщину у 1991році, він спочатку жив у таборі для інтернованих осіб у Кенії. У 2007 році емігрував до Сполучених Штатів. Він говорить:

«Америка – дуже гарне місце. Нам подобається. Діти ходять у школу… у мене шестеро дівчаток, четверо з них тепер вчаться».

Прижитися в Америці родині Гірет допомогла Лютеранська церква. Представники організації зустріли їх в аеропорту, підшукали квартиру, а найголовніше посприяли з робою – влаштували Абдулагі у фінансову корпорацію Сітіґруп.

«Мені в усьому помогли лютерани», – каже Абдулагі.

Через шість місяців після його приїзду у США почалася економічна рецесія і Абдулагу скоротили.

Сьогодні він, як і тисячі інших біженців, що мешкають в Америці, намагається знайти нову роботу.
За даними благодійних організацій, до рецесії пошуки праці займали 3 місяці. Тепер пів року. Але щастить небагатьом.

З меншою кількістю робочих місць, зростає необхідність у фінансовій підтримці іммігрантів, якої недостатньо для кожного».

Голова програми допомоги біженцям Джилл Стакер каже:

«Чимало потреб не задовольняється в рамках програми».

Джилл Стакер очолює лютеранську програму допомоги біженцям в Айові. За понад 15 років існування вони розселили тисячі родин біженців. Однак вони припиняють свою діяльність. Як каже Джилл, фінансування, яке агентство отримує від Державного департаменту, недостатньо для потреб переселенців:

«Суми допомоги для родин біженців явно не вистачає для надання послуг сім’ям. У додаток… наших ресурсів обмаль для того, щоби забезпечити родини якісними послугами, на які вони заслуговують».

Також голова бюро допомоги біженцям у штаті Айова, Джон Вількен висловлює песимістичну думку:

«Ми втрачаємо надто багато грошей на цій програмі, щоби виправдати її продовження».

Отже бюро незабаром припинить своє існування. Джон Вількен каже:

«Наша остання родина біженців прибуде в кінці місяця. Після чого ми припинемо надання послуг біженцям. До кінця вересня цієї частини програми не буде».

Закінчення програми лякає Нанґа Тханга, біженця з Бірми, який також працює в Бюро, допомагаючи своїм співвітчизникам.

«…Я люблю допомагати людям… така у мене вдача… А потім інша річ… якщо вони зачинять бюро, я буду змушений шукати іншу роботу».

Лютеранська церква і Бюро допомоги біженцям допомагали 85 відсоткам іммігрантів у штаті Айова.

Католицькі благодійні організації свого часу працювали разом з лютеранами, але тепер, як виглядає, вони будуть єдині в Айові, які займатимуться біженцями.

Говорить директор католицької благодійної організації Сол Варіско:

«Якщо ми хочемо поселяти людей у безпечному місці, ми повинні мати достатньо коштів і можливостей, щоби це робити».

Наступного року католицька організація планує розселити лише сотню біженців. Це дуже мала частка з 80 тисяч біженців, які повинні прибути до Сполучених Штатів до кінця 2011року.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG