Спеціальні потреби

“Ризикована ставка” і “амбітний шлях вперед”: медіа про план Джонсона винести на голосування окремі пакети допомоги Україні та Ізраїлю


Спікер Палати представників США Майк Джонсон робить заяву для представників медіа у Вашингтоні, 27 лютого 2024 р. (Фото: REUTERS/Leah Millis)
Спікер Палати представників США Майк Джонсон робить заяву для представників медіа у Вашингтоні, 27 лютого 2024 р. (Фото: REUTERS/Leah Millis)

Після місяців очікувань, й зазнаючи суттєвого тиску з різних боків американського політикуму, спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон ввечері 15 квітня озвучив свій план щодо розгляду ініціатив з допомоги Ізраїлю, Україні, Тайваню, а також положень щодо інших пріоритетів національної безпеки, включно із потенційною забороною мережі TikTok та конфіскацією заморожених російських активів.

Джонсон запропонував винести на голосування ці законопроєкти окремо, однак в рамках єдиного процедурного заходу. Очікують, що ці законопроєкти буде винесено на голосування у Палаті представників до кінця тижня. Якщо законопроєкти ухвалить Палата представників, відповідну ініціативу розгляне Сенат. Після схвалення двома палатами Конгресу, пакет надійде на підпис президенту США.

Законопроєкти Джонсона відрізнятимуться від пакету додаткового фінансування пріоритетів національної безпеки США, який в лютому схвалив Сенат і який передбачає понад 60 мільярдів доларів нової допомоги Україні.

Розділяючи допомогу, пояснює The Wall Street Journal, Джонсон намагається з одного боку відповісти на запит тих республіканців, які виступають проти додаткової підтримки України, а з іншого боку ухилитися від опозиції деяких демократів щодо допомоги Ізраїлю. За словами видання, голосів цих двох груп могло стати достатньо, щоб провалити об’єднаний законопроєкт.

Відтак у своєму оголошенні у понеділок Джонсон зазначив: “Мої колеги хотіли голосувати за ці заходи незалежно, а не тримати їх усі разом, як це зробив Сенат”.

Видання The Washington Post зазначило, що Джонсон “робить ризиковану ставку” на план, який розмежовує допомогу Україні та Ізраїлю.

За словами видання, Джонсон “ризикує розлютити” багатьох “заплутаним планом, спрямованим на те, щоб заспокоїти своїх критиків з правого боку, а також дати яструбам національної безпеки шанс надати мільярди доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню”.

Після оголошення Джонсона, видання Newsweek зазначило, що “відчайдушне очікування” України на допомогу США може “скоро закінчитися”.

Видання цитує своє інтерв’ю з Грантом Рігером, директором Інституту Кемпбелла зі зв’язків із громадськістю, в якому Рігер зауважив: “Допомога Україні має широку підтримку у Палаті представників, і багато хто розглядає її як екзистенційно необхідну цій країні”.

“Якщо невелика частина республіканців намагатиметься зупинити її, усунувши спікера, тоді демократи повинні прийти на допомогу Україні, підтримавши спікера, навіть якщо вони не згодні з ними в більшості питань”, - додав Рігер.

Виступаючи в ефірі мовника Bloomberg, Курт Вокер, колишній посол США у НАТО та колишній спеціальний представник США з переговорів в Україні, зазначив, що він “не має сумніву”, що допомога Україні буде ухвалена у Палаті представників, разом або окремо від допомоги Ізраїлю, якщо законопроєкт буде винесено на голосування.

“Що стосується України, то я не сумніваюся, що це масово пройде. Є переважна більшість конгресменів, в обидвох партіях, які підтримують допомогу Україні. Питання лише в тому, щоб винести її на голосування, і незалежно від того, буде вона поєднана з Ізраїлем чи [буде вона] окремо від Ізраїлю, я не думаю, що це матиме значення”, - сказав Вокер.

Своєю чергою видання Washington Examiner назвало план Джонсона “амбітним шляхом вперед”, метою якого є “порушити застій”.

The New York Times назвав план Джонсона “складною стратегією”, додавши: “Оголошення пана Джонсона, зроблене після того, як він тижнями мучився над тим, чи просувати, і як саме, вливання критичної допомоги Україні на тлі жорсткого опору республіканців, стало першим конкретним свідченням того, що він визначився щодо шляху вперед”.

Спікер Джонсон озвучив план голосування за допомогу Україні та Ізраїлю. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG