Спеціальні потреби

Тимошенко вимагає особистої присутності під час допиту свідків


Юлія Тимошенко наполягає на своїй особистій присутності під час досудового розслідування у справі про вбивство в 1996 році впливового донецького бізнесмена і політика Євгена Щербаня. Про таку вимогу заявив її захисник Сергій Власенко, додавши, що Тимошенко підтвердила це письмово: «Юлія Володимирівна вдруге, або навіть втретє, подала заяву із вимогою доставити її завтра на судове засідання для участі у допиті свідків. Ми слухаємо справу, коли людину обвинувачують у вбивстві, і відмовляти в участі у процесі тільки тому, що влада боїться навіть її вигляду – це є злочин. Юлія Володимирівна вимагає участі у всіх судових засіданнях», - наголосив депутат.

Заява захисника пролунала після того, як в Печерському суді столиці продовжили слухати Ігора Мар’їнкова, якого Генпрокуратура називає свідком у резонансній справі. Той сьогодні відповідав на запитання захисту і вказав на Юлію Тимошенко і Павла Лазаренка як на замовників вбивства бізнесмена Євгена Щербаня. Ті, мовляв, мали ділові інтереси усунути бізнесмена. Про це, каже свідок, він чув від безпосередніх організаторів злочину, які за виконання замовлення на вбивство сподівалися отримати не тільки грошову винагороду близько 2 мільйонів доларів, а й сприяння у бізнесі. Мар’їнков також стверджує, що особисто бачив Тимошенко в момент її зустрічі з бандитами “Матросом” і Кушніром.

Опозиція ставить під сумніви заяви свідка, каже що той визнав, що не був особисто знайомий ні з Тимошенко, ні з Лазаренком. Один із лідерів партії Батьківщина Олександр Турчинов звертає увагу, що Мар’їнков не був особисто присутнім на зустрічі, про яку розповідав, і має репутацію “професійного свідка”, послугами якого користується Генпрокуратура: «Головним свідком від Генпрокуратури по справі Щербаня виявився присипаний нафталіном штатний “стукач” ГПУ. У своїй брехні він посилався на померлих людей, які не можуть ні спростувати, ні підтвердити цю словесну маячню», - заявив депутат.

Працівник прокуратури, який попросив не назвати його ім'я, пояснив “Голосу Америки”, що нинішня версія КПК дозволяє використовувати в якості доказів свідчення почуті від третіх осіб, однак свідчень Мар’їнкова, за його словами, недостатньо для висновку про причетність Тимошенко до вбивства, за яке вона може отримати пожиттєве ув'язнення.
Ми слухаємо справу, коли людину обвинувачують у вбивстві, і відмовляти в участі у процесі тільки тому, що влада боїться навіть її вигляду – це є злочин.

«Якщо незаанґажований суддя подивиться на ці свідчення, він скаже, що це абсолютна маячня. Який це свідок, якщо він говорить, що він щось чув, що начебто хтось говорив про те, що хтось готується до вбивства Щербаня? Є таке поняття, як достатність доказів зібраних для того, щоб когось засудити. Навіть якщо уявити, що свідчення Мар'їнкова правдиві, всерівно потрібні інші реальні докази, які б доводили його слова. Можливо якесь відео, записи, покази інших безпосередніх свідків. Поки що свідчень, які ми чуємо, недостатньо для того, щоб осудити людину. Їх достатньо лише для оголошення підозри», - вважає фахівець.

Втім ГПУ вважає, що свідчення Мар'їнкова проливають світло на справу. “Свідок пояснив, звідки йому відомо про події, які мали місце у 1996 році, яку роль в них відігравала підозрювана, чітко вказав на Юлію Тимошенко, як на особу, яка була відповідальна за оплату організації замовного вбивства народного депутата Євгена Щербаня. Він також повідомив про мотиви цього вбивства, що полягали у бізнесовому конфлікті”, - заявив заступник начальника Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Олег Пушкарь. Він також повідомив про виклик до суду інших свідків обвинувачення.
XS
SM
MD
LG