Спеціальні потреби

Свідок підтвердив причетність Тимошенко до вбивства. Але жодних прямих доказів не надав


Судовий процес у справі вбивства Щербаня обіцяє стати не менш скандальним, ніж попередній «газовий». Бійки у залі суду, поламані меблі, застосування фізичної сили до депутатів. Таким виявився перший день розгляду справи, яка, як розраховувала влада, має вбити останній цвях у репутацію опозиціонерки.

У середу в Апеляційному суді столиці мали допитати свідка у справі вбивства. Засідання розпочали без підозрюваної. Юлія Тимошенко відмовилась їхати на слухання у Київ. Принаймні таке заявили її тюремники в офіційному акті, переданому в суд. Тимошенко не тільки відмовилась, а ще й буцімто передала від себе особисто зневажливе послання. Про записку, надіслану факсом, повідомила, відкриваючи засідання, суддя Оксана Царевич. Цю записку суддя розцінила як «явну неповагу до суду» і ухвалила покарати підозрювану, оштрафувавши її на 1000 неоподатковуваних мінімумів, тобто на 17 тисяч гривень.

Такий же штраф суд невдовзі виписав і захисникові Сергію Власенку. Той став доводити, що Тимошенко не відмовлялася їхати в суд, а, навпаки, наполягала на своїй присутності при допиті свідка. Намагаючись довести своє, Власенко перебивав суддю – і також отримав штраф на 17 тисяч.

Після цього пристрасті в судовій залі розпалилися. Присутні депутати від опозиції почали вголос висловлювати свій протест. Суддя зажадала, аби вони залишили залу засідань. З’явилися бійці «Грифону». Спалахнула сутичка між депутатами і міліцією, при цьому одній із депутаток Людмилі Денисовій ледь не зламали ногу. Зрештою, з другої спроби, народних депутатів силоміць виштовхали із судової зали.

Очистивши залу, Феміда пізно увечері взялася вершити правосуддя. Як ухвалила суддя Оксана Царевич, допит свідка таки проводитимуть за відсутності підозрюваної. Як зачитала суддя у рішенні, Юлії Тимошенко неодноразово надавали можливість взяти участь у допиті: двічі їй пропонували зробити це дистанційно, в режимі відеоконференції, і один раз запрошували в суд. Мовляв, ні так, ні інак підозрювана брати участь у процесі не схотіла, а тому свідка допитуватимуть без неї.
Після цього пристрасті в судовій залі розпалилися. Присутні депутати від опозиції почали вголос висловлювати свій протест. Суддя зажадала, аби вони залишили залу засідань. З’явилися бійці «Грифону». Спалахнула сутичка між депутатами і міліцією.

Ім’я цього свідка у середу нарешті було офіційно названо. Як і повідомляли раніше деякі ЗМІ, свідком подій 17-річної давнини виявився якийсь Ігор Мар’їнков, близький до кримінальних авторитетів 90-х років. Під час судового допиту він підтвердив те, про що давно каже Генпрокуратура: що Юлія Тимошенко і Павло Лазаренко хотіли смерті депутата Євгена Щербаня, з яким у них був бізнесовий конфлікт. Як заявив Мар’їнков на допиті, про це він дізнався зі слів свого знайомого. Свідок наразі не надав жодних прямих доказів. Його допит суд продовжить зранку у четвер.

А тим часом експерти, коментуючи новий судовий процес проти лідера опозиції, висловлюють сумніви, що цей процес переконає суспільство більше, ніж попередній «газовий». У «газовому» вироку, хоч він і сприймався як політичне покарання, було принаймні відчуття політичної відповідальності Тимошенко за не дуже вигідний для країни контракт, – сказав Голосу Америки голова правління центру «Петра» Володимир Фесенко.

«А от у даному випадку, мені здається, сподівання влади на те, що вдасться переконати суспільство, що Тимошенко злочинниця і причетна до вбивства, навряд чи виправдаються. Бо з самого початку у цій справі набагато більше запитань і підозр, ніж якихось переконливих доказів», – розмірковує Фесенко.

Що ж до самого судового процесу, то він також наразі не виглядає кращим і прозорішим за «газовий», до якого було багато претензій, – додає політолог.

«На мій погляд, якихось принципових змін у самому судочинстві в справі Тимошенко не відбулося», – сказав Фесенко.
XS
SM
MD
LG