Спеціальні потреби

Омбудсмен занепокоєна здоров'ям Тимошенко


Омбудсмен занепокоєна здоров'ям Тимошенко
Омбудсмен занепокоєна здоров'ям Тимошенко

Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова попереджає про значне погіршення стану здоров'я колишнього керівника українського уряду Юлії Тимошенко. Про це омбудсмен заявила після особистого спілкування із утримуваною в слідчому ізоляторі лідером опозиційної партії Батьківщина.

За словами Карпачової, Тимошенко перестали робити ін'єкції знеболювальних препаратів, які застосовували протягом трьох тижнів. Мовляв, лікарі вважають, що саме з цими медикаментами пов'язана поява на тілі синців і гематом.

“Я бачила її декілька разів в старій камері №242, бачу зараз в ізоляторі медичної частини, мабуть, є підстави чому її переведено в медичний ізолятор, мабуть, що стан здоров'я, за висновками лікарів, не покращився. Це лежить вже просто на поверхні. Можу сказати, що стан здоров'я її погіршився, принаймні візуально це зрозуміло”, - заявила Карпачова.

Вона також говорить про необхідність проведення серйозного медичного обстеження Тимошенко.

Натомість в Державній пенітенціарній службі України продовжують наполягати на відсутності будь-яких підстав для надання арештованій медичних послуг за межами СІЗО. Адміністрація ізолятора інформує, що за станом здоров'я Тимошенко спостерігає спеціально створена МОЗ представницька комісія. І вона дозволила проведення слідчих дій із її участю. Щоправда в керівництві служби наголошують, що Тимошенко вкотре відмовилася від особистого медичного догляду.

Ніна Карпачова також різко розкритикувала повторний арешт Тимошенко, рішення про яке суддя ухвалив безпосередньо в СІЗО. Омбудсмен назвала його “брутальним порушенням національного та європейського законодавства”. Карпачова попередила, що рішення про повторний арешт має всі підстави бути оскарженим в європейських судових інстанціях.

Рішення про повторний арешт Тимошенко викликало шквал критики. Соратники екс-прем'єра назвали його спробою фізичного знищення лідера опозиції.

Позицію партії Батьківщина висловив один із лідерів політичної сили Олександр Турчинов: “Вчора протягом дванадцяти годин відбувалось камерне судочинство - це, мабуть, перше в історії України, юриспруденції судове засідання в камері, де лежить хвора людина. Припинити політичні репресії в Україні, повернутись до європейського шляху розвитку нашої держави можливо лише одним шляхом - усунувши Януковича і компанії від влади”, - заявив політик.

До критики рішення про повторний арешт Тимошенко приєдналися і в Європі. Керівник представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра висловив занепокоєння ситуацією, назвавши виїзне засідання суду порушенням ратифікованих Україною конвенцій:

“Представники Європейського Союзу занадто стурбовані обставинами, які склалися останнім часом. Я не можу пригадати подібних випадків із колишніми політичними діячами, з керівниками найвищого рангу і навіть із простими громадянами, щоб їх арештовували у такий спосіб”.

Опозиція закликала прихильників пікетувати суд, який розглядатиме апеляцію на звинувачувальний вирок екс-прем'єру. Засідання у справі про підписання газових контрактів призначене на 13 грудня.

XS
SM
MD
LG