Спеціальні потреби

Путін тягне Україну до Єдиного економічного простору


Путін тягне Україну до Єдиного економічного простору
Путін тягне Україну до Єдиного економічного простору

Володимир Путін вважає, що для України вигідніший ЄЕП, аніж ЄС. Російський прем’єр порадив Україні, замість створювати зону вільної торгівлі з Євросоюзом, приєднатися до Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Як заявив керівник російського уряду на прес-конференції в Мінську, «Ми вітали б переговори з Україною з цього питання».

Якщо ж Україна обере Європейський Союз і почне з ним вільно торгувати, це може негативно вплинути на її економічні стосунки з Росією, – попередив Путін.

За його словами, в такому разі Росія змушена буде вибудовувати кордон для українських товарів. Як він пояснив, рівень митного захисту української продукції удвічі нижчий, ніж російський митний тариф.

«Що це означає на практиці? Це означає, що якщо Україна створить зону вільної торгівлі разом з Євросоюзом і змушена буде поступитися з багатьох позицій, чутливих для української економіки, то вона, зрозуміло, буде розраховувати, що ці товари підуть на російський ринок. А ми не зможемо цього дозволити собі зробити, і ми змушені будемо почати вибудовувати кордон, інакше нас завалять цими товарами»,– наголосив глава російського уряду.

Натомість якщо Україна приєднається до Митного союзу чи Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю, Казахстаном і вже від його імені вестиме переговори з Євросоюзом, – це буде вигідно всім. «Це зовсім інша справа», – вважає Путін.

Російський прем’єр не забув додати, що рішення, куди інтегруватися, є суверенним правом України.

В Україні Путіна вже підтримали комуністи. Лідер Компартії Петро Симоненко заявив, що погроза «вибудувати кордон» на шляху товарів з України обгрунтована і що в такий спосіб російська сторона захищає свого виробника.
Натомість українські аграрії назвали плани обмеження дискримінаційними. Про це, зокрема, заявив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Офіційна влада поки що не коментує погрози, озвучені головою уряду Російської Федерації. У Міністерстві закордонних справ України «Голосу Америки» не вдалося отримати коментарів з цього приводу.

Водночас українські експерти кажуть про неприхований шантаж. За словами політолога Олександра Палія, Росія «застосовує батіг і навіть не дбає про пряник»:

«Застосовуються методи шантажу, доволі звичні для міжнародного спілкування Росії. Виходячи з власних економічних інтересів, які полягають у втягуванні України до Митного союзу і ЄЕП, Росія намагається задіяти батіг. Тобто погрожує обмеженням доступу українських товарів на російський ринок з метою змінити основний вектор української економічної інтеграції, європейський, який не було змінено навіть за рік правління президента Януковича. Очевидно, що все це робиться в інтересах російської економіки, але аж ніяк не української. Адже всі українські уряди визнавали, що членство України в Митному союзі з Росією суперечить нашим економічним інтересам, а на 450-мільйонному ринку заможних людей з Євросоюзу наша економіка заробить більше, ніж на на 140-мільйонному ринку бідних людей у Росії. І така арифметика, звичайно ж, стоїть перед очима всіх наших урядовців, які намагаються знайти місце для України у європейському розподілі праці. Крім того, інтегруючись до Європи, ми досягаємо передових зразків, а інтегруючись з Росією, консервуємо відставання і продовжуємо деградацію економіки».

При цьому, на думку експерта, нинішній економічний шантаж має одну особливість:

«Особливість полягає у тому, що російське керівництво, маючи намір захистити своїх виробників і найближчим часом ввести певні загороджувальні заходи по відношенню до українських виробників, намагається підвести під ці дії якусь теоретичну базу. Тобто швидше за все, російські лобісти – і по металургійній продукції, і по харчовій – вже пролобіювали перед своїм керівництвом запровадження обмежувальних заходів по відношенню до українських товарів, які є більш конкурентоздатними. І ось тепер під це підводять певне теоретичне обгрунтування», – вважає Палій.

Володимир Фесенко з Центру прикладних політичних досліджень «Пента» каже, що проблема експансії українських товарів в Росії навмисно перебільшується, щоб зруйнувати переговори України з ЄС:

«Росіян, звичайно, турбує питання можливого реекспорту. Але тут я наведу конкретний приклад: Україна вже є членом Світової організації торгівлі, на відміну від Росії. І колись росіяни так само нас лякали, що, якщо ми перші вступимо до СОТ, виникне загроза для економічних інтересів Росії. Зараз ми про це майже не чуємо. Інша річ, що Росія сама намагається вступити до СОТ. Так чи інакше, але аргументи, які зараз використовує російська сторона, несерйозні. Те ж питання реекспорту можна вирішити за рахунок ефективної діяльності митної служби, великої проблеми тут нема. Так само її не буде чи можна звести її до мінімуму і в разі створення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом.

Проте для росіян зараз головне – зіпсувати переговорний процес між Україною і Європейським Союзом. Або з допомогою такого тиску – а за формою це майже шантаж – вплинути на громадську думку. Щоб зробити таку альтернативу: мовляв, краще вступити до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, ніж домовлятися з європейцями і тим самим створити перешкоди для торгівлі з Росією. Ось така логіка. Так що певні ризики для росіян, звичайно, є, але їх свідомо і цілеспрямовано перебільшують, для того щоб таким чином тиснути на українське керівництво і на громадську думку», – вважає Фесенко.

Нагадаємо: переговори про створення зони вільнї торгівлі з Євросоюзом Україна розпочала на початку 2008 року, після вступу країни до СОТ. Підписати угоду про ЗВТ Україна сподівається вже до кінця нинішнього року.

Нагадаємо також: 1 липня 2011 року має постати Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану; з 1 січня 2012 року «трійка» планує об’єднатися в Єдиний економічний простір.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG