Спеціальні потреби

Путін в Пекіні: ATACMS лише "продовжать агонію" України


Президент Росії Володимир Путін тисне руку голові Китаю Сі Цзіньпіну під час зустрічі на форумі «Один пояс, один шлях» у Пекіні, Китай, 18 жовтня 2023 року. Sputnik/Сергій Гунєєв/REUTERS
Президент Росії Володимир Путін тисне руку голові Китаю Сі Цзіньпіну під час зустрічі на форумі «Один пояс, один шлях» у Пекіні, Китай, 18 жовтня 2023 року. Sputnik/Сергій Гунєєв/REUTERS

Президент Росії Володимир Путін назвав «помилкою» США надання Києву ракет великої дальності ATACMS і додав, що так Сполучені Штати дедалі глибше занурюються в український конфлікт.

Під час пресконференції в Пекіні у середу він наголосив, що рішення Вашингтона поставити українській армії тактичну ракетну систему дальньої дії (ATACMS), використання якої Київ підтвердив у вівторок, "просто продовжує агонію" для України.

Україна застосувала ракети ATACMS проти російських активів у вівторок, повідомив посадовець США Голосу Америки. Українські сили використали американські ракети далекої дії для ударів по аеродромах у тимчасово окупованих Луганську і Бердянську 17 жовтня. Сили спеціальних операцій повідомили, що знищили дев'ять гелікоптерів, спецтехніку, пускову установку ППО, склад боєприпасів і пошкодили злітні смуги аеродромів.

"Сьогодні особлива вдячність Сполученим Штатам. Наші домовленості з Президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже влучно – «атакамси» себе показали", - заявив президент України Володимир Зеленський.

Росії є чим відповісти на цю «додаткову загрозу», сказав Путін, і нова зброя не може змінити ситуацію на лінії зіткнення, повідомляє агентство Reuters.

«По-перше, це, звичайно, завдає шкоди і створює додаткову загрозу. По-друге, ми, звичайно, зможемо ці атаки відбити. Війна є війн, – сказав Путін. – Але найголовніше, що їй принципово не вистачає можливостей взагалі змінити ситуацію на лінії зіткнення... Це ще одна помилка Сполучених Штатів».

Путін наголосив, що ще більшою помилкою є те, що «Сполучені Штати все більше і більше втягуються в цей конфлікт».

США висловлюють занепокоєння щодо зближення Росії та Китаю, який "виявляє підтримку Росії, в той час, як та веде незаконну та жорстоку війну проти України", прокоментували в Державному департаменті США на запит Голосу Америки.

Путін сказав, що «докладно» поінформував президента Китаю Сі Цзіньпіна про Україну. За його словами, "зовнішні чинники" і "спільні загрози" служать лише посиленню російсько-китайської співпраці.

Путін також зазначив, що Сполучені Штати направили дві авіаносні групи в Середземне море у відповідь на спалах насильства між Ізраїлем і палестинцями, і сказав, що наказав російським літакам з гіперзвуковими ракетами "Кинджал" для патрулювання Чорного моря.

Телеканал CNN зауважив, що ані Путін, ані Сі не згадали про конфлікт на Близькому Сході у виступах раніше в середу на початку зібрання лідерів, яких Китай запросив на зібрання «Один пояс, один шлях», суперечливої ініціативи, спрямованої на посилення зв’язку та торгівлі по всьому світу за допомогою китайських інфраструктурних проєктів.

«Коли у світі все буде добре, тільки тоді буде добре в Китаї», — сказав Сі у своїй вступній промові на форумі у середу.

«Коли в Китаї все буде добре, у світі буде ще краще», – цитує китайського лідера телеканал CNBC.

Але він зауважує, що нові проєкти сповільнилися, оскільки багатьом державам-позичальникам важко погасити свої борги за інфраструктуру перед Пекіном.

Оглядачі зауважують, що це була перша поїздка президента Путіна за межі колишнього радянського простору після того, як Міжнародний кримінальний суд в Гаазі виставив на нього ордер на арешт у зв'язку зі звинуваченнями у воєнних злочинах в Україні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG