Спеціальні потреби

Путін відбуває до Мінська на переговори в «нормандському форматі»


Володимир Путін
Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін у середу прийняв рішення відправитися до Мінська, де заплановані переговори з врегулювання кризи в Україні.

Рішення російського лідера, про який Кремль повідомив в короткій заяві, розглядається як непряме свідчення того, що сторони близькі до угоди про припинення вогню і основних параметрів врегулювання конфлікту на сході України.

«Володимир Путін сьогодні прямує з візитом до Мінська, де візьме участь у переговорах у “нормандському форматі”», – йдеться в повідомленні Кремля.

Раніше неназваний російський дипломат повідомив агентству Reuters, що угода готова на 70 відсотків, хоча не став вдаватись у подробиці.

Очікується, що в разі успіху попередніх переговорів на рівні дипломатів у саміті в Мінську візьмуть участь лідери Росії, України, Франції та Німеччини.

Тим часом президент України Петро Порошенко вранці в середу прибув з несподіваним візитом до Східної України, зробивши зупинку в Краматорську.

За заявами Києва, в результаті ракетного удару, нанесеного по цьому місту день раніше, були вбиті 16 осіб, і 48 отримали поранення.

«Ми вимагаємо світу без будь-яких умов, – заявив Порошенко, згідно з його офіційним сайтом. – Ми вимагаємо зупинити вогонь, вивести іноземні війська, закрити кордон. Їм нічого тут робити. У нас немає ніякого конфлікту. Ми знайдемо компроміс всередині країни. Ми повинні захистити світ, захистити спокій міста Краматорськ, повинні захистити Україну. І саме тому я їду до Мінська, щоб негайно, без будь-яких умов припинити вогонь і почати політичний діалог. Ми самі розберемося».

Порошенко заявив, що при обстрілі Краматорська використовувалася касетна зброя.

«У мене в руках елемент касетного боєприпасу«Смерч», радіус застосування якого – до 90 км. Нелюди використовують проти цивільного населення касетні боєприпаси. Ці докази будуть використані, в тому числі і мною, в Мінську і в Раді Європейського Союзу», – сказав він.

Тим часом у Донецьку в результаті попадання снаряда в автобусну зупинку загинуло не менше двох осіб. Про це повідомили представники сепаратистів і надзвичайних служб.

Представники українських військових повідомили, що в результаті атак сепаратистів в районі Дебальцевого були вбиті щонайменше 19 солдатів і поранені 78.

Пізніше в середу Порошенко і президент Росії Володимир Путін проведуть мирні переговори в Мінську. Франція і Німеччина, які виступають як посередники, закликали воюючі сторони утримуватися від ворожих дій, які можуть перешкодити чотиристоронньому саміту.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус раніше в середу визнав збереження «досить великого числа проблем» на переговорах, спрямованих на припинення зіткнень.

За словами Фабіуса, «дуже ймовірно», що президент Франції Франсуа Олланд візьме участь у переговорах, хоча з певністю про це говорити не можна.

Глава МЗС Франції пояснив, що проблеми стосуються майбутнього Східної України, гарантій, пов’язаних з російсько-українським кордоном поблизу цього регіону, перспектив можливого припинення вогню, відведення озброєнь і обміну полоненими.

За словами Фабіуса, мета переговорів – домогтися укладення угоди, «але не такої, яка залишиться тільки на папері».

Напередодні переговорів «нормандської четвірки» в Мінську зустрілися представники сепаратистів, Росії, України і ОБСЄ.

Помічник президента Путіна Владислав Сурков повідомив Associated Press, що переговори продовжаться в середу вдень. Відповідаючи на питання про досягнутий прогрес, Сурков відповів, що говорити про це поки занадто рано.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG