Спеціальні потреби

Протести, які потрібні Україні, чи союз реформаторів із шарлатаном? - у США дали різні оцінки протестів у Києві


Два провідні американські експерти з питань України, Адріан Каратницький та Андерс Аслунд діаметрально розійшлись в оцінці протестів під Верховною Радою України. Своїми думками аналітики американського аналітичного центру Atlantic Council поділились з "Голосом Америки". Каратницький побачив у протестах загрозу "влади натовпу", натомість Аслунд вважає, що вони сприяють необхідним Україні реформам.

Ліберали-єврооптимісти програють від об'єднання із крайньоправими, демагогами та провокаторами, вважає Адріан Каратницький.

"Фундаментальною помилкою лібералів-єврооптимістів (та європейських консерваторів таких як "Самопоміч") є об'єднання із:

а) крайньоправими групами;

б) нестабільним грузинським демагогом, який привів із собою власних тітушок і приховує інформацію про те, хто його підтримує та фінансує;

в) провокаторами на кшталт Семена Семенченка, який схоже очолює групу бойовиків, які влаштовують незаконні блокади, зберігаючи при цьому зв'язки із політичною партією;

г) політичними прихильниками прямої дії проти законного та демократично обраного уряду - як от Єгор Соболєв;

ґ) такими як "Свобода", член якої Левченко зриває роботу парламенту за допомогою димових шашок", - вказав Каратницький.

На думку цього експерта, подібні союзи дискредитують ліберальні та консервативні рухи та підривають ліберальні демократичні цінності, підміняючи їх владою та правосуддям натовпу, а також залякуваннями.

"Все це підриває хорошу репутацію "Самопомочі" та руху єврооптимістів, які мають засудити подібну тактику", - відзначив Адріан Каратницький, - "Україні потрібні центристські та ліберальні політичні партії, а не рухи вічних псевдо-революціонерів, які втратили відчуття напрямку та вірять, що пости у Facebook та союз з харизматичним грузинським шарлатаном можуть створити масовий рух".

Протести сприяють реформам - наголошує, на противагу Каратницькому, Андерс Аслунд.

"Це протести за демократію і проти корупції, які потрібні Україні", - відзначає експерт.

"Україна негайно має щось зробити з приводу антикорупційного суду та Верховної Ради, яка все більше перетворюється на провідні гнізда корупції. Я не очікував цих протестів, але схоже, що вони штовхають Україну у вірному напрямку", - вважає Аслунд.

"Все чудово. Вимоги протестів - незалежний антикорупційний суд, скасування депутатської недоторканності, виборча реформа - були закладені ще у коаліційну угоду грудня 2014-го року, але не були виконані. У протестах бере участь значна кількість ліберальних, орієнтованих на реформи парламентарів. Один із перших аргументів проти цих протестів - мовляв медичну реформу буде складніше провести. Але ми побачили, що реформа пройшла через Раду, і я думаю - саме завдяки протестам", - відзначив Аслунд у коментарі "Голосу Америки".

Дослідник також не поділяє застережень з приводу складу мітингувальників.

"У мітингах беруть участь найрізноманітніші люди, а скаржаться на склад мітингувальників ті, хто хоче демократизації України і хоче, щоб вона лишалась корумпованою. Давайте фокусуватись на вимогах протестів, а не на тих їх учасниках, які можуть комусь не подобатись", - підкреслив Аслунд.

За словами цього експерта, немає підстав робити далекосяжні висновки і з приводу невисоких рейтингів окремих політичних сил та політиків, які вийшли до Ради.

"Всі українські політики зараз мають невисокі рейтинги. В українських ЗМІ домінує негативна пропаганда один проти одного. ЗМІ до міри заангажовані і реформаторам складно пробитись, а подібні заходи це їх шанс. Тим більше тішить, що протести здебільшого позбавлені насильства", - сказав Аслунд.

Заклики Саакашвілі "винести козла", які можна тлумачити, як заклик до повалення президента України Порошенка, також не викликали зауважень у експерта.

"Основа демократії - конкуренція. Думка, що президента не можна критикувати - просто асбурд", - підкреслив Аслунд.

Дивіться також: У каналізацію Швейцарії щорічно змивається золото вартістю майже y $1,8 млн

У каналізацію Швейцарії щорічно змивається золото вартістю майже y $1,8 млн. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG