Спеціальні потреби

Дунья Міятович про умови праці українських журналістів


Дунья Міятович про умови праці українських журналістів
Дунья Міятович про умови праці українських журналістів

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович закликає українську владу провести негайні реформи для покращення стану свободи слова в країні.

Дунья Міятович приїхала до Києва ознайомитися із станом свободи ЗМІ в Україні. Під час візиту на запрошення президента, пані Міятович зустрілася із різними представниками української влади, журналістами та представниками неурядових організацій, які опікуються проблемами мас-медіа.

Дунья Міятович відзначила відвертість та готовність до діалогу політиків, і це, на її думку, свідчить про те, що «питання свободи ЗМІ залишається важливим на порядку денному в Україні».

Пані Міятович сподівається, що все сказане високопосадовцями перетвориться у реальність, так як українське суспільство не захоче повертатися назад. Адже з 2004 року Україна досягла значного рівня плюралізму в ЗМІ, і країна має зробити негайні кроки, аби залишитися лідером у регіоні СНД, впевнена Міятович.

Серед проблем, які все більше наявні в українських мас-медіа, представниця ОБСЄ зазначила самоцензуру, а також те, що критика діючої влади в ЗМІ постійно зменшується. Також під час зустрічі із заступником голови адміністрації президента України Ганною Герман пані Міятович висловила свою стурбованість зростанням випадків насильства та залякування журналістів. Зокрема, Дунья Міятович згадала факт зникнення 11 серпня журналіста харківської газети «Новий стиль» Василя Климентьєва і вказала на те, що цей журналіст може стати «другим Гонгадзе» для України. Адже поки що по цій справі «дуже багато документів і мало результатів».

Тим не менш Дунья Міятович привітала поновлення розслідування справи Георгія Гонгадзе, зазначивши, що «Гонгадзе заслуговує на справедливість, його багатостраждальна родина та колеги заслуговують на справедливість».

На запитання українських журналістів, а що ж робити в разі подовження тиску на них з боку влади, Міятович відповіла, що треба писати офіційне звернення чинному уряду, в разі ж не звертання уваги на звернення, за таку владу наступного разу просто не треба голосувати, додала представниця ОБСЄ.

Серед рекомендацій, які надала чинній владі представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович, була зміна законодавства, яке стосується мас-медіа, ліквідація чи роздержавлення державних ЗМІ, а також завершення реалізації концепції запровадження суспільного мовлення в Україні. «За відсутності прозорості медіа власності виникають запитання» щодо причетності мас-медіа до тих чи інших політичних та бізнесових груп. Державні ЗМІ – це спадщина минулого, і тому вони мають бути або роздержавлені або ліквідовані», – запевнила Міятович.

Дунья Міятович пообіцяла, що і надалі стежитиме за розвитком ситуації в Україні і запропонувала владі допомогу свого офісу щодо сприяння свободі слова в Україні.

«Аби відповідати міжнародним медіа-стандартам та зобов’язанням у рамках ОБСЄ щодо забезпечення свободи ЗМІ, влада має уникати жодних спроб впливати або втручатися в контент», – зазначила представниця ОБСЄ зі свободи ЗМІ.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG