Спеціальні потреби

ВООЗ попереджає, що уразливі групи населення потребуватимуть щеплення-посилююча вакцини від COVID-19


ВООЗ попереджає, що найбільш уразливі до коронавірусу особи потребуватимуть щеплення-посилювача вакцини. Так, наприклад, літні люди потребуватимуть повторного уколу щорічно, щоб захиститись від можливих нових штамів. Про це пише агентство Рейтер, який отримав доступ до внутрішнього документу Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Виробники вакцини проти коронавірусу Moderna, Pfizer та BioNtec неодноразово заявляли про те, що світові незабаром знадобляться бустери вакцини для того, щоб підтримувати високий рівень іммунітету. У Pfizer заявили, що така повторна вакцинація повинна бути проведена вже через 6 місяців. Разом з тим, однозначних доказів потреби у так званих бустерах (від англ. to boost - посилювати) вакцини поки що нема.

Відповідно документу ВООЗ, щорічний бустер потребуватимуть найбільш уразливі групи населення, решті знадобиться повторна вакцинація кожні два роки. У документі не пояснюється, яким чином було досягнуто цих висновків, однак вказується, що така стратегія повторної вакцинації допоможе боротися з новими штамами вірусу у майбутньому.

Ці висновки будуть обговорюватися у четвер під час засідання Gavi, комітету з вакцинації, який очолює програму COVAX. Як повідомляє Рейтер, на засідання обговорюватимуться також два інших сценарія подальшої вакцинації.

ВООЗ відмовився коментувати зміст документу, Gavi на запит агентства Рейтер не відповів.

Відповідно документу, у наступному 2022 році будуть виготовлені 12 мільярдів доз вакцини проти коронавірусу, цього року прогнозується 11 мільярдів доз.

Разом з тим, спільної думки щодо потреби в бустері вакцини проти коронавірусу серед експертної спільноти нема. Так, у середу Центри з контролю та запобігання захворюванням (CDC) заявили, що доказів необхідності повторного щеплення нема, повідомляє NBC News. Експерти CDC кажуть, що чітким сигналом необхідності повторної вакцинації буде підвищення випадків захворювання. Крім того, на необхідність бустерів можуть вказати тести на рівень антитіл чи Т клітин.

«Єдине, що ми можемо зробити на сьогоднішній день, якщо ми побачимо збільшення повторних заражень чи нових заражень серед провакцинованих осіб, це знак діяти швидко», - каже професорка Медичного факультету Університету Сент-Льюіс Шерон Фрей.

Інший фактор, який може вказати на необхідність повторної вакцинації – це поява нових штамів, проти яких оригінальна вакцина не діє, але цього ще не сталося, каже лікар Ден Барук.

Деякі вакцини, як то проти кору, дають імунітет на все життя. Інші, як то щеплення проти правця чи дифтерії робляться кожні 10 років. Жінки повинні отримувати вакцину проти коклюшу під час кожної вагітності, відповідно до рекомендацій CDC.

В матеріалі використані джерела: Reuters, WSJ, NBC News.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG