Спеціальні потреби

Заклик Угорщини до припинення вогню в Україні є «цинічним» - посол США в Угорщині Девід Прессман


Посол США в Будапешті Девід Прессман: «Цинічно закликати до припинення вогню, коли це не ваша країна, яка майже на 20% окупована іноземною загарбницькою армією». Архівне фото.
Посол США в Будапешті Девід Прессман: «Цинічно закликати до припинення вогню, коли це не ваша країна, яка майже на 20% окупована іноземною загарбницькою армією». Архівне фото.

Заклик уряду Угорщини до припинення вогню в сусідній Україні є «цинічним», враховуючи, що великі території країни окуповані російськими військами, заявив у середу посол США в Будапешті Девід Прессман. Про це повідомляє агентство Reuters.

Посол США не згадав прем'єр-міністра Віктора Орбана по імені, але лідер Угорщини неодноразово закликав до припинення вогню та мирних переговорів. Орбан заявляє, що членство в НАТО є «життєво важливим» для Угорщини, але його уряд не надсилатиме зброю Україні та не розриватиме економічні відносини з Москвою.

«Коли ми чуємо, як політики виступають за примирення, яке маскується під мир, давайте будемо дуже чіткими: одна людина може досягти миру сьогодні. Якщо Путін припинить воювати, війна закінчиться. Якщо Україна припинить воювати, Україні прийде кінець», — сказав Прессман на панельній дискусії в Будапешті.

"Цинічно закликати до припинення вогню, коли це не ваша країна, яка майже на 20% окупована іноземною загарбницькою армією", - сказав дипломат.

Речник уряду Угорщини не відповів на запити Reuters про коментарі.

Припинення вогню не має стати передишкою для Москви

Заклики до припинення вогню в Україні потенційно можуть призвести до замороження конфлікту, що дозволить Росії використати час, аби знову атакувати. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час віртуальної панелі «Справедливий і міцний мир в Україні» в рамках Саміту за демократію, який пройшов минулого місяця у віртуальному режимі у Вашингтоні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба озвучив учасникам панелі 10 кроків "Формули миру" від президента України Володимира Зеленського, серед яких - радіаційна, ядерна, продовольча та енергетична безпека, а також відновлення територіальної цілісності України.

Ентоні Блінкен наголосив, що мир в Україні має бути справедливим і довготривалим. "Ми всі повинні бути дуже обережними та остерігатися того, що може здатися добрими намірами, наприклад, закликів до припинення вогню, які потенційно можуть призвести до замороження конфлікту, що дозволить Росії консолідувати досягнуті успіхи та просто використати час, щоб відпочити та відновитися, а потім знову атакувати», - наголосив Блінкен.

В матеріалі використані джерела Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG