Спеціальні потреби

Порошенко: Україна не готова до вступу до НАТО, але йде цим шляхом


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та президент України Петро Порошенко у Львові, 21 вересня
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та президент України Петро Порошенко у Львові, 21 вересня

«Щоб підготуватися до вступу до НАТО, Україна має провести реформи, власне, ті ж самі, що потрібні для вступу в Євросоюз», - Петро Порошенко.

Україна та її партнери в країнах НАТО повинні бути готовими до ефективного запобігання техногенних і природних катастроф. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 21 вересня під час відвідування навчань з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій «Україна-2015». Це перший візит Єнса Столтенберґа в Україні в якості генсека НАТО.

Як повідомляє прес-служба президента України Петра Порошенка, Україна вперше проводить з Альянсом подібні навчання, в яких беруть участь 1 100 рятувальників з 34 країн світу.

Генеральний секретар НАТО зазначив, що Україна з власного досвіду знає про природні і техногенні катастрофахи. «За будь-яких обставин, незалежно від причини, Україна та її партнери повинні бути готові і здатні відреагувати якомога ефективніше», - заявив Єнс Столтенберґ під час зустрічі з президентом Петром Порошенком у Львівській області, де починається активна фаза навчань України і НАТО.

На думку Єнса Столтенберґа, «НАТО існує, щоб забезпечити безпеку людей, і це включає в себе ліквідацію наслідків катастроф». Подібні навчання, в яких головну роль відіграють рятувальники, Альянс проводить п'ятнадцять років, зазначив генсек НАТО.

«Це - не військові навчання. Це можливість для тих, хто повинен реагувати першими з країн Альянсу та країн-партнерів, попрацювати разом - виконуючи пошуково-рятувальні роботи, відпрацьовуючи взаємодію фахівців хімічного, біологічного та радіологічного захисту, а також для представників поліції, медичних та пожежних служб», - підкреслив генсек НАТО.

Він сказав, що «щороку представники країн Альянсу збираються разом не для того, щоб навчатися війні - щоб відпрацювати взаємодію перед обличчям катастроф, навички з порятунку людських життів».

Єнс Столтенберґ подякував президенту Петрові Порошенку та українцям за те, що країна приймає ці навчання: «Беручи ці навчання, ви демонструєте, що Україна хоче внести свій внесок у безпеку народів Європи і всього євроатлантичного регіону. <...> Ці навчання можуть реально і суттєво змінити наші підходи до реагування на реальні надзвичайні ситуації в Україні або в будь-якій країні-учасниці або партнеру НАТО», - зазначив Столтенберґ.

На думку президента Петра Порошенка, початок навчань з НАТО «є ще одним свідченням посилення нашого особливого партнерства з організацією Північноатлантичного договору».

«Ми високо цінуємо велику практичну користь цих навчань для підвищення рівня підготовки наших рятувальних служб, що особливо важливо в умовах російської агресії проти України. <...> Ми вдячні нашим партнерам в НАТО за можливість провести ці міжнародні навчання в Україні та їх підготовку», - заявив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що нинішні навчання сприятимуть підвищенню готовності українських рятувальних служб своєчасно прийти на допомогу людям, запобігти загрозі і ліквідувати надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.

За повідомленням Радіо Свобода, під час спільного брифінгу з генсеком Столтенберґом Порошенко заявив, що Україна наразі не готова стати членом НАТО.

«Щоб підготуватися до вступу до НАТО, Україна має провести реформи, власне, ті ж самі, що потрібні для вступу в Євросоюз. Відповімо чесно: Україна зараз готова стати членом НАТО? Ні? Чи готовий НАТО прийняти Україну до своїх лав зараз? Ні! Але ми йдемо цим шляхом, і двері НАТО – відчинені», – наголосив Порошенко.

Зі свого боку, генсекретар заявив, що Україна має право вступити до Альянсу, якщо відповідатиме його вимогам.

Дивіться також: Курт Волкер: візит генсека НАТО до України - важливий символічний крок

Курт Волкер: візит генсека НАТО до України - важливий символічний крок. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG