Спеціальні потреби

У Польщі відзначають 70 річницю закінчення Другої світової війни в Європі


У польському місті Ґданськ розпочалися офіційні заходи з відзначення 70-ої річниці завершення Другої cвітової війни в Європі.

До Польщі прибувають 11 президентів європейських країн, а також глави урядів та парламентів. Президент України Петро Порошенко, який прибув у Ґданськ з офіційним візитом, зустрівся у четвер з президентом Польщі Броніславом Коморовським та генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном і провів короткі розмови з президентом Литви і прем’єром Латвії.

Президент Порошенко також взяв участь в історичній панелі «Перегляд наслідків Другої світової війни через 70 років після завершення».

Генсек ООН підтвердив, що у п’ятницю візьме участь у заходах з вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні у Києві.

У середу Сенат Польщі підтримав рішення Сейму країни встановити 8 травня національним Днем Перемоги у Другій світовій війні. В обґрунтуванні до закону наголошується, що акт про капітуляцію гітлерівської Німеччини був підписаний о 23:01 за загальноєвропейським часом 8 травня і тому в Європі День Перемоги відзначають саме 8 травня. За московським часом це було вже 9 травня.

Броніслав Коморовський організував святкування у Ґданську у відповідь на різке посилення напруженості у відносинах між Москвою і Заходом у зв'язку з ситуацією в Україні.

Урочистості покликані дати західним лідерам, що відмовилися поїхати в Москву на парад 9 травня, можливість відсвяткувати перемогу союзників над нацистською Німеччиною в 1945 році у Польщі.

Основні урочистості проходитимуть на півострові Вестерплатте у Ґданську, де прогриміли одні з перших пострілів Німеччини при нападі на Польщу на початку війни.

За словами Коморовського, святкування Дня Перемоги в Польщі також покликане підкреслити, що закінчення війни не привело до повного визволення більшої частини Східної Європи, яка замість цього на кілька десятиліть потрапила під гніт Радянського Союзу.

Дивіться також: Днем Перемоги Росія маскує своє фашистське єство - оцінки, аналіз

Днем Перемоги Росія маскує своє фашистське єство - оцінки, аналіз. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

XS
SM
MD
LG