Спеціальні потреби

Як Путін вмовив Мадуро лишитися у Венесуелі? На Заході ламають голову


Протести у Каракасі, Венесуела
Протести у Каракасі, Венесуела

"Яким чином Путін, який не зміг втримати Янковича від втечі з України у 2014-му, зумів переконати Мадуро - який перебуває у складнішій ситуації - залишитись у Венесуелі?" - дане питання озвучив у Twitter колишній посол США у Росії Майкл Макфол. Разом з ним різноманітні коментатори та експерти намагаються зрозуміти мотиви Росії та ситуацію у Венесуелі загалом.

Як відомо, напередодні державний секретар США Майк Помпео заявив, що лідер Венесуели Ніколас Мадуро був готовий полишити країну, але президент Росії Володимир Путін переконав його залишитись. Окремі оглядачі поставили під сумнів слова Помпео.

"У Венесуелі політика Москви спрямована не лише на захист російських інвестицій та скромного ринку зброї там, але і на те, щоб допомогти зірвати спробу зміни режиму: чи то силами опозиції, яку підтримують США, чи то завдяки союзникам США у регіоні. Як і у питанні Сирії у 2015-му році йдеться про світовий порядок", - твітує директор Московського центру Carnegie Дмитро Тренін.

Фундаментальним принципом закордонної політики Росії є не дозволити диктатору втратити владу внаслідок повстання, вважає американський безпековий експерт Том Ніколс.

"Путін байдужий до Мадуро. Він просто не хоче, щоб росіяни брали приклад з венесуельців", - твітує Ніколс.

"Путін - корумпований диктатор, який з усіх сил намагається показати, що він досі має вагу, а Венесуела - це його остання демонстрація сили", - твітує конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер.

У середу державний секретар США Майк Помпео заявив, що США готові застосувати військову силу, щоб покінчити із заворушенням у Венесуелі.

"Військові дії можливі. Якщо це необхідно, США до цього вдадуться", - заявив Помпео в інтерв'ю Fox Business Network. При цьому від додав, що США надають перевагу мирній передачі влади у Венесуелі.

Більшість венесуельців та провідні демократичні країни регіону закликали до виведення закордонних безпекових сил та розвідки із Венесуели та наголосили, що відкидають узурпацію влади Мадуро

У Венесуелі тривають сутички між урядовими силами та прихильниками лідера опозиції Хуана Гуайдо на боці якого також виступила частина військових країни. Деякі оглядачі відзначили, що протести у Венесуелі перестали бути мирними.

У вівторок ЗМІ показали кадри на яких військові позашляховики здійснюють наїзди на протестувальників. Повідомлялось, що жертвами наїзду були прихильники Гуайдо.

США підтримують опозицію у Венесуелі.

"Більшість венесуельців та провідні демократичні країни регіону закликали до виведення закордонних безпекових сил та розвідки із Венесуели та наголосили, що відкидають узурпацію влади Мадуро", - заявив сьогодні радник президента США з національної безпеки Джон Болтон.

У вівторок президент США заявив, що уважно слідкує за ситуацією у Венесуелі.

"США підтримують народ Венесуели та його свободу", - твітував Трамп.

Дивіться також: Чого очікують американські інвестори від нового президента України?

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG