Спеціальні потреби

США розірвали угоду з Іраном після рішення суду ООН стосовно санкцій


Держсекретар Майк Помпео спілкується з пресою, 3 жовтня 2018 року.
Держсекретар Майк Помпео спілкується з пресою, 3 жовтня 2018 року.

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати припинять дію угоди від 1955 року про дружбу з Іраном. Угода врегульовувала економічні та консульські відносини між двома країнами.

Раніше того ж дня, Міжнародний суд ООН (ICJ) прийняв рішення, що США мають скасувати санкції, які впливають на постачання гуманітарних вантажів, товарів та послуг, а також стосуються безпеки цивільної авіації Ірану.

Іран наполягає, що санкції США порушують угоду про дружбу між країнами від 1955 року.

В своєму рішенні суд в Гаазі наголосив, що США мають "усунути, таким методом, який оберуть самі, будь-які перепони, що постають через" санкції і які впливають на експорт до Ірану медикаментів, медичних приладів, продуктів харчування, сільського господарства а також те, що необхідно для безпеки цивільної авіації.

США переконані, що ICJ не має приймати рішення з санкцій, адже це питання національної безпеки.

Під час прес-конференції, Помпео заявив, що справа Ірану "безпідставна" і звинуватив країну в "спробах втручання до суверенного права США приймати необхідні законні рішення для нашої національної безпеки і намаганнях зловживати ICJ з політичною і пропагандистською метою".

Хоча Помпео заявив, що він "розчарований" тим, що ICJ не визнав, що не має юрисдикції у цій справі, він назвав рішення "програшем для Ірану".

"Суд відмовив Ірану в спробах забезпечити широкі заходи проти американських санкцій і справедливо наголосив на тому, що Іран не виконує свої міжнародні зобов'язання у рамках угоди про нерозповсюдження ядерної зброї", - зазначив Помпео. Він також додав, що в режимі санкцій передбачено виключення для гуманітарної діяльності.

Дивіться також: ​Революційний Майдан: мандрівка у віртуальну реальність

Революційний Майдан: мандрівка у віртуальну реальність. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG