Спеціальні потреби

Помпео згадав дії США проти ЧВК "Вагнера" і вказав на негативний спадок від адміністрації Обами щодо Росії


Майк Помпео
Майк Помпео

Глава Держдепартаменту вказав на ситуації, в яких США протистоять Москві, і на необхідність діалогу з нею

Гроші на підтримку Талібану течуть до Афганістану з того моменту, як США два десятиліття тому направили до цієї країни війська, сказав держсекретар Майк Помпео, виступаючи перед журналістами в середу.

Це нагадування прозвучало у відповідь на питання, поставлене в контексті дискусії, яка точиться у США з приводу повідомлень ЗМІ про буцімто виплати Росії талібам за вбивства американських військових а Афганістані.

За словами Помпео, керівництво США щодня отримує інформацію про погрози і небезпеки, яким піддаються американські військові в різних точках земної кулі. Він також зазначив, що повідомлення про буцімто винагородження талібів Росією викликали обурення і у російської сторони.

Помпео також наголосив, що адміністрації Трампа доводиться долати негативний спадок їх попередників щодо Росії

Помпео відкинув закиди, що США буцімто неналежно відреагували на інформацію щодо буцімто виплат від Росії талібам.

"Я чув закиди, що мовляв адекватної відповіді не послідувало, бо йшлося про Росію. Якщо у вас є 20 хвилин, я прочитаю вам, що ця адміністрація зробила щодо Росії, але натомість дам вам власний коментар", - заявив Помпео, - "Почнемо з 700 мільярдів доларів для Міноборони США. Далі маємо вихід США із угоди про РСМД, що досі тривожить росіян. Подивіться на наше протистояння їм усирії, включно із групою "Вагнера" (імовірно йдеться про про повідомлення 2018-го року про знищення американськими військовими сотень бійців ЧВК "Вагнера" у Сирії- прим. ГА). Ця адміністрація серйозно ставиться до загрози з боку Росії".

Майк Помпео також наголосив, що адміністрації Трампа доводиться долати негативний спадок їх попередників щодо Росії.

"Хотілося би, щоб попередня адміністрація не лишила нам по собі стільки розгрібати у сенсі їх дій, які дозволили Росії: закріпитись у Сирії та розширити свій вплив там; втрутитись у вибори у США - це відбулося за попередньої адміністрації. Нам довелося багато, що розгрібати", - відзначив Помпео.

Коли ми бачимо достовірну інформацію, що росіяни загрожують життям американців, ми на це серйозно відповідаємо

Державний секретар США також наголосив, що адміністрація Трампа дуже серйозно ставиться до загроз з боку Росії.

"Я можу вас запевнити, що коли ми бачимо реальну, підтверджену загрозу з боку росіян - чи йдеться про загрозливі дії росіян в Україні, чи загрозливі дії росіян у Сирії, чи загрозливі дії росіян тепер у Лівії, їх дії у Венесуелі, це довгий перелік - коли ми бачимо достовірну інформацію, що росіяни загрожують життям американців, ми на це серйозно відповідаємо. Ви питаєте, чи ми їх попереджаємо, чи ми говоримо з ними. Відповідь - "так". Звісно", - заявив Помпео.

Відповідаючи на питання про те, наскільки своєчасним стало б за сьогоднішніх обставин повернення Росії до «Великої сімки», про можливість чого говорив раніше президент Трамп, Помпео підкреслив, що саме президент визначає позицію США в цьому питанні.

«Нам необхідно розмовляти з росіянами», - заявив глава Держдепартаменту. Він підкреслив бажаність якомога частіших контактів - особливо щодо проблеми підтримки режиму нерозповсюдження ядерної зброї.

Дивіться також: Маленькі амурські леопарди в зоопарку Сан-Дієго

Маленькі амурські леопарди в зоопарку Сан-Дієго. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

XS
SM
MD
LG