Спеціальні потреби

США дають нову підтримку українським фермерам, в той час, як Путін "атакує аграрне господарство"


Фото - Палаюче поле пшениці на сході України, 17 липня 2022 року. REUTERS/Дмитро Смолієнко
Фото - Палаюче поле пшениці на сході України, 17 липня 2022 року. REUTERS/Дмитро Смолієнко

Російський президент Путін знає, наскільки важливим є агросектор для економіки України і атакує його, заявила адміністраторка Агентства з міжнародного розвитку США Саманта Пауер. Вона нагадала - сільське господарство забезпечувало 40% експорту країни і 20% ВВП.

"Росія скидає бомби на українські поля, руйнує аграрне обладнання і фактично блокує мільйони тонн українського зерна, яке застрягло в портах", - додала посадовиця у відеозверненні, присвяченому оголошенню нової допомоги українським аграріям.

Пауер оголосила нову програму США «Ініціативу стійкості сільського господарства в Україні» (Agriculture Resilience Initiative – AGRI), обсягом 100 млн. доларів.

"Ініціатива розширить доступ аграріїв до матеріалів, що є критично важливими для с/г виробництва – таких, як насіння, добрива, с/г техніка та пестициди; вона також допоможе збільшити потенціал відповідної інфраструктури та здатність ефективно здійснювати експорт аграрної продукції, розширити доступ виробників до фінансування та спроможність українського бізнесу до здійснення сушки, тимчасового зберігання та переробки продукції сільського господарства", - повідомило USAID.

Американське відомство оголосило також про плани залучити додатково ще 150 млн. дол. на реалізацію Ініціативи від інших міжнародних донорів і приватного бізнесу.

Українській міністр агрополітики Микола Сольський подякував США за коордиданцію міжнародної допомоги та підтримку України.

В США занепокоєні через зростання цін на продовольство та підвищення загрози голоду в світі.

"Зростання цін на продовольство впливає не лише на країни регіону, але і на віддалені країни", - заявив напередодні речник Держдавного департаменту США Нед Прайс.

Він вказав на випалення та руйнування полів пшениці, напади на елеватори, переслідування українських фермерів і "можливо: найбільш гостре питання - блокування українських чорноморських портів".

Прайс привітав зусилля ООН та Туреччини із досягнення домовленості щодо розблокування українських портів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG