Спеціальні потреби

Польща таки не віддасть Романа Поланського американському суду


Режисер Роман Поланський
Режисер Роман Поланський

82-річний режисер відтепер може жити та працювати у Польщі, де вже готує зйомки нового фільму.

Польща не видаватиме американському правосуддю відомого режисера, володаря «Оскара» Романа Поланського.

У п’ятницю листопада польські прокурори повідомили, що не бачать підґрунтя для апеляції на рішення суду Кракова, де місяць тому було визнано запит США про екстрадицію необґрунтованим.

Наприкінці жовтня суддя у Кракові відмовив в екстрадиції режисера, назвав судову справу щодо нього несправедливою і заявив, що Поланський, в разі екстрадиції, може не отримати справедливого суду.

Серед порушень у судовій справі над Поланським було названо порушення його права на захист, «неетичні» розмови між суддею та однією стороною справи, неформальні інструкції для суддів, умисне знищення деяких документів, а також надмірна чутливість суддів до критики у медіа.

Адвокат режисера Ян Ольжевськи повідомив виданню The Associated Press, що Поланський відчув «велике полегшення» та «задоволення», що несправедливість американської процедури було викрито.

Поланський розмовляв зі своїм адвокатом по телефону із Парижа, де він наразі проживає з родиною.

Рішення прокурорів означає закриття кримінальної справи у Польщі. Відтепер 82-річний режисер вільний жити та працювати у Польщі, де він вже готує зйомки нового фільму. Підготовка до фільму була призупинена минулого року через американський запит про екстрадицію.

Поланський дав 13-річній дівчині алкоголь та наркотики, таким чином схилив її до сексу

У 1977 році режисер визнав себе винним за однією статтею, у статевих зносинах із 13-річною Самантою Гейнер під час фотосесії у Лос-Анджелесі. Прокурори доводили, що Поланський дав дівчині алкоголь та наркотики, таким чином схилив її до сексу. За угодою з судом, Поланський тоді пробув у тюрмі понад місяць, утім пізніше втік зі США, побоюючись, що суддя скасує їхню угоду і значно продовжить термін ув’язнення. З того часу органи американського правосуддя намагаються повернути режисера до суду.

У 2009 році Поланського заарештували у Цюриху на підставі американського запиту, утім швейцарська влада відмовила в екстрадиції режисера.

Під час нинішнього суду у Кракові адвокати Поланського заявили, що обвинувачений уклав мирову угоду із постраждалою.

Серед відомих фільмів Романа Поланського – «Піаніст», «Олівер Твіст», "Дитина Розмарі", «Макбет». Режимер є володарем низки найпрестижніших нагород у кінематографі, Оскара, Золотої пальмової гілки, Золотого ведмедя, Золотого лева, Сезара, Золотого глобуса, а також премії BAFTA за найкращу режисуру.

Дивіться також: Facebook погіршує особисті стосунки та оцінки у школі - результати дослідження

Facebook погіршує особисті стосунки та оцінки у школі - результати дослідження. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

XS
SM
MD
LG