Спеціальні потреби

Американські фермери відмовляються від орання землі


Американські фермери відмовляються від орання землі
Американські фермери відмовляються від орання землі

Плуг – один з перших технологічних винаходів людства. Першими примітивними плугами користувались ще древні єгиптяни понад чотири тисячі років тому. Завдяки цьому інструменту протягом тисячоліть розвивалось сільське господарство. Однак тепер науковці та аграрії стверджують, що у певних місцевостях застосування плуга наносить більше шкоди, ніж приносить користі.

Величезна хмара пилу, висотою у два кілометри, місяць тому повністю накрила техаське містечко Лаббок. Старожилам негайно пригадалася середина 30-их років минулого століття, коли пилові бурі у цьому посушливому районі залишили мільйони фермерів без засобів для існування, і вони поповнили лави безробітних у період Великої депресії.

Експерти погоджуються, стихія у жовтні усіх налякала, але повернення до днів пилових бур малоймовірне, – вважають експерти. Однією з причин їх частого виникнення у 30-их роках фахівці називають оранку – обробку ґрунту обертовими плугами. З покоління в покоління техаські фермери таким способом боролися з бур’янами і готували землю під посіви. Від оранки не відмовлялися довго, хоча і помічали – зорану землю швидше руйнує вітер і дощ. Перші припинили це робити аграрії у Мексиці.

«У деяких мексиканських штатах обробка уже неможлива через ерозію ґрунту у цих районах. Тож ми припинили орати землю», – каже голова центру сільськогосподарських програм Мексики Брем Говец.

Тепер на господарствах у Техасі застосовують метод неглибокої оранки, лише під зерно і добрива. А стебла і листя, які колись прибирали, залишають на полі для перегною.

«Все, що лишилося на полі – це натуральні відходи від пшеничної соломи. Вони покривають землю і зменшують ерозію ґрунту», – каже фермер Девід Форд.

Фермери також стали економити гроші на пальному, адже не спалюють стільки палива, як раніше і техніка служить довше. Таку практику використовують не тільки на великих американських господарствах. Брем Говец каже, що сьогодні його організація допомагає фермерам у різних країнах проектувати нове обладнання.

Дослідження показують, фермери збирають більше врожаю і ощадять більше грошей, використовуючи нові підходи і технології, які, однак, не включають вікову практику оранки землі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG