Спеціальні потреби

Reuters: Платежі між Китаєм та Росією йдуть із затримкою понад шість місяців, повідомляють джерела


Ризик санкцій змусив компанії шукати альтернативні способи оплати та призвів до черг у філіалі ВТБ Банку у Шанхаї, повідомили джерела
Ризик санкцій змусив компанії шукати альтернативні способи оплати та призвів до черг у філіалі ВТБ Банку у Шанхаї, повідомили джерела

МОСКОВА, 4 квітня (Reuters). Загроза вторинних санкцій не дозволяє китайським банкам сприяти торгівлі з Росією, компанії звертаються до одного російського банку із китайською філією та мусять чекати до шести місяців. Про це повідомили п’ятеро людей, знайомих із цим питанням.

Найбільші російські банки поспішили відкрити рахунки в Китаї після масштабних санкцій, накладених Сполученими Штатами та іншими західними країнами на фінансову систему Росії після того, як Москва почала повномасштабне вторгнення до України в лютому 2022 року. До кінця того ж року 90% російських банків мали рахунки в китайських банках в юанях.

Минулого місяця агентство Reuters повідомило, що російські нафтові компанії по кілька місяців чекають на платежі за експорт сирої нафти та палива, оскільки банки в Китаї, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) стали більш обережними, щоб не підпасти під вторинні санкції США.

Ризик санкцій змусив компанії шукати альтернативні способи оплати та призвів до черг у філіалі ВТБ Банку у Шанхаї, повідомили джерела. Державний ВТБ є єдиним російським банком, який має повноцінне відділення в Китаї.

Джерела, які відмовилися назвати свої імена, повідомили, що через чергу потенційних власників рахунків і обмеження в персоналі банку, деякі компанії змушені чекати до шести місяців, щоб відкрити рахунок.

У ВТБ від коментарів відмовилися.

Доступні альтернативні способи оплати, наприклад через дочірні компанії невеликих китайських банків у Росії, але затримки показують, що обмеження США можуть мати сильний вплив.

"ІСТОТНІ ЗАТРИМКИ"

Зараз найпростіший спосіб здійснювати платежі в Росію з Китаю через рахунок, відкритий у відділенні російського банку в Китаї, сказав представник банківських кіл. Схему рекомендували юристи і її також використовують для розрахунків Китаю за російський експорт, сказав він.

Але головна проблема полягає в тому, що тільки ВТБ має повністю функціонуюче китайське відділення, яке відкрилося в 2008 році. Лідер російського кредитного ринку Сбербанк планував відкрити відділення до кінця 2023 року, але поки не вдалося. Приватний кредитор Альфа-Банк планує відкрити два відділення, процес ще на ранній стадії.

"Єдине (російське) банківське відділення, відкрите в Китаї, не таке велике, і останнім часом у них були досить серйозні затримки з обробкою документів", — повідомило одне джерело.

Проблеми часто виникають через величезну кількість людей, які хочуть вести там бізнес - як російські компанії, так і великі китайські фірми, які хочуть мати справу з компаніями, які потрапили під санкції в Росії, сказав він.

– І звичайно, при виборі клієнтів банк віддає перевагу великим клієнтам».

Інша особа, яка займається платежами, сказала, що наявність лише одного російського банку в Китаї створює труднощі, але потрібне терпіння.

За словами особи, доводиться чекати на обробку всіх документів, що спричиняє затримки до шести місяців.

Торгівля між двома країнами зросла до рекордних 240 мільярдів доларів у 2023 році, причому Китай купував більше російської нафти та постачав Москві, зокрема автомобілі та техніку. Але оскільки Китай та інші азійські країни збільшили торгівлю з Росією, Сполучені Штати прагнуть посилити стримування.

Російські бізнесмени почали звертати увагу на питання розрахунків з китайськими банками в січні. Ще три джерела заявили, що китайські банки відмовляються від російського бізнесу.

"Проблеми з Zhejiang Chouzhou Commercial Bank почалися у нас на початку лютого", — сказав один із співрозмовників. За їхніми словами, Zheijang та інші китайські банки призупинили розрахункові операції з Росією після попередження США про вторинні санкції в грудні.

Zhejiang і центральний банк Китаю не відповіли відразу на запит Reuters щодо коментарів щодо державного свята в Китаї.

Особа посилалася на лист Міністерства фінансів США, опубліковане 22 грудня 2023 року з попередженням, що Вашингтон може застосувати санкції за ухилення від обмеження цін на російську нафту щодо іноземних банків, і закликало їх посилити відповідність.

БРАК ДОВІРИ?

Інша особа, знайома з ситуацією, сказала, що китайські постачальники чекають два-три місяці, щоб відкрити рахунки у ВТБ Шанхай.

"Я знаю компанії, яким пів року не відкривали рахунок", – сказала людина.

Затримки платежів зменшують надходження до Кремля та роблять їх нестабільними, дозволяючи Вашингтону досягати подвійних цілей політики санкцій – перешкоджати надходженню грошей до Кремля, щоб покарати його за конфлікт в Україні, і водночас не переривати глобальні енергетичні потоки.

"Якщо рахунок вже відкрито, то особливих затримок немає, але не всі компанії з іншого боку (іноземні) готові працювати через ВТБ", - сказав джерело на російському нафтовому ринку, що займається експортом.

Інше джерело в нафтовій промисловості повідомило, що було б добре, якби більше російських банків відкрили філії в Китаї, оскільки це означало б менше проблем з відповідністю вимогам.

"Китайські банки нам менше довіряють, а ми не знаємо і не завжди розуміємо їхні вимоги", - сказав він.

Перспектива появи нових російських філій виглядає малоймовірною. Згідно з одним джерелом, Сбербанку не вдалося отримати дозвіл Китаю на відкриття повноцінного відділення.

"У них не було шансів, тому що вони почали займатися цією проблемою після того, як потрапили під блокуючі санкції Заходу", - сказав він.

У Сбербанку від коментарів відмовилися.

З 2015 року торгівля між Китаєм і Росією зросла більш ніж втричі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG