Спеціальні потреби

Південноукраїнська та Хмельницька АЕС відключені від енергомережі через російські обстріли. Половина території Молдови без струму. Оновлено


ЗАЕС, Енергодар, Запорізька область, 14 жовтня 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo
ЗАЕС, Енергодар, Запорізька область, 14 жовтня 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

Південноукраїнська, Хмельницька та Рівненська АЕС відключені від енергомережі через нові атаки Росії по українській цивільній інфраструктурі, повідомляє "Енергоатом".

"Через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Наразі вони працюють у проєктному режимі, без генерації в енергосистему", - йдеться у заяві національної енергетичної компанії.

При цьому радіаційний фон на майданчиках АЕС і прилеглих територіях не змінився, "всі показники в нормі", "щойно нормалізується робота енергосистеми, видача електроенергії з АЕС буде поновлена", кажуть в "Енергоатомі".

Поновлені ракетні атаки Росії, що забрали принаймні три життя у Києві, призвели до влучання по обʼєктах енергетичної інфраструктури, в усіх регіонах України відбуваються аварійні відключення, повідомляє "Укренерго". Там заявили, що "Ремонтні бригади разом з підрозділами ДСНС почнуть ліквідацію пошкоджень одразу по закінченню повітряної тривоги", "але через мороз та льодяний дощ в деяких регіонах аварійно-відновлювальні роботи на об'єктах, пошкоджених ракетами терористів, можуть тривати довше".

Російські удари по енергетиці також призвели до відключення світла на 50% території Молдови, повідомив у Twitter міністр інфраструктури країни Андрей Спіну. Зокрема, світло було вимкнене і в Кишеневі. Він нагадав, що у Молдові, яка підключена до української енергосистеми, вже були перебої зі світлом 15 листопада після чергових атак РФ.

Тим часом Міжнародна агенція з ядерної енергетики повідомила нині про зустріч директора Рафаеля Маріано Гроссі із російською делегацією на чолі із головою "Росатома" Олексія Ліхачова у Стамбулі "для консультацій щодо операційних аспектів довкола безпеки Запорізької АЕС в Україні та терміновому запровадженні зони ядерного захисту та безпеки".

Напередодні у МАГАТЕ заявили, що серйозного ядерного інциденту на захопленій росіянами Запорізькій АЕС після обстрілів станції цими вихідними ледь вдалось уникнути.

Президент України Володимир Зеленський під час Парламентської асамблеї НАТО закликав країни Альянсу гарантувати захист українських АЕС від російських атак.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG