Спеціальні потреби

Міністр оборони Німеччини вважає, що війна в Європі можлива


Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус прибуває на щотижневе засідання кабінету міністрів 25 жовтня 2023 року в канцелярії в Берліні, Німеччина. (Фото: MICHELE TANTUSSI / AFP)
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус прибуває на щотижневе засідання кабінету міністрів 25 жовтня 2023 року в канцелярії в Берліні, Німеччина. (Фото: MICHELE TANTUSSI / AFP)

Німеччина має бути готовою до війни в Європі, а німецьке суспільство та військо мають бути готовими захистити країну. Про це міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив в інтерв’ю німецькому каналу ZDF у програмі Berlin Direkt 29 жовтня.

“Ми повинні призвичаїтися до ідеї, що в Європі може виникнути загроза війни”, - заявив Пісторіус, закликаючи до створення нової ментальності у німецькому суспільстві з огляду на загрози, подібні конфлікту на Близькому Сході та війні в Україні, які матимуть наслідки в німецькому суспільстві, повідомляє ZDF.

Водночас за словами міністра, Німеччина зробить все, щоб запобігти ескалації конфлікту на Близькому Сході.

Пісторіус відкинув звинувачення в тому, що модернізація Бундесверу просувається занадто повільно, заявивши, що вже досягнуто значного прогресу, оскільки дві третини спеціального фонду розміром 100 мільярдів євро вже законтрактовано, а у самому Бундесвері відбуваються структурні зміни.

Однак він визнав, що процеси модернізації вимагатимуть часу, адже військом нехтували протягом останніх 30 років, і ситуацію неможливо виправити “за 19 місяців”.

Попри виклики, Бундесвер - одна з найпотужніших армій НАТО в Європі, і за словами міністра, суттєво модернізується найближчими роками.

Своєю чергою міністр економіки Німеччини Роберт Хабек днями закликав до обговорення подальшого фінансування Бундесверу після закінчення терміну дії спеціального фонду в 100 мільярдів євро, повідомляє німецьке видання Handelsblatt.

"Німеччина повинна зробити більше для своєї безпеки. Для цього нам знадобиться багато грошей для Бундесверу", - заявив міністр, якого цитує Handelsblatt.

Після вторгнення Росії в Україну уряд Німеччини створив спеціальний фонд у 100 мільярдів євро для модернізації Бундесверу. Канцлер Олаф Шольц пов'язав цю подію з терміном “Zeitenwende” (з нім. переломний момент - ред.) і пообіцяв забезпечити фінансування витрат на оборону в Німеччині на рівні двох відсотків внутрішнього валового продукту, пояснює Handelsblatt.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG