Спеціальні потреби

Америка повинна вже зараз надавати Україні оборонну зброю – екс-посол США


Аргументи, які не переконують Обаму : Чому США мають дати Україні зброю
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Аргументи, які не переконують Обаму : Чому США мають дати Україні зброю

В інтерв’ю «Голосу Америки» колишній посол США у Києві, а тепер науковий співробітник Інституту Брукінґса Стівен Пайфер пояснив, чому він вважає, що збройна допомога потрібна.

На думку Пайфера Росія на Донбасі розбудовує умови для замороженого, але постійного конфлікту. В цій ситуації Україні потрібна якнайбільша міжнародна допомога.

«Я вважаю, що візит віце-президента Байдена до Києва дуже важливий, щоб виявити політичну підтримку президентові Порошенку та його уряду, які постали перед складними завданнями не лише на сході України, але й у справі необхідних економічних та політичних реформ, антикорупційних заходів, тощо. Сподіваюся, що Україні пообіцяють можливість збільшення економічної підтримки відповідно до того, як запроваджуватимуться реформи».

Стівен Пайфер наголосив, що без реформ зовнішня фінансова підтримка Україні результатів не принесе. Але окремо він зупинився на питанні військової допомоги і висловив незгоду з побоюваннями адміністрації Обами, що це підштовхнуло б Москву до ескалації конфлікту.

Сподіваюся, що Україні пообіцяють можливість збільшення економічної підтримки відповідно до того, як запроваджуватимуться реформи
Стівен Пайфер

«США повинні вже зараз надавати і військову допомогу у вигляді оборонної зброї, наприклад переносну протитанкову зброю. Це майже негайно дало б можливість українцям захиститися. Зараз в адміністрації президента США переважає думка, що надання зброї українцям підштовхне росіян до ескалації. Я розумію цю стурбованість, але дивлюсь на це інакше.

«Після боїв з російською армією у серпні, українські військові побачили, що не можуть перемогти російську армію. Я не вважаю, що українці хочуть поновлення повномасштабних бойових дій у Східній Україні. Але якщо українці отримають оборонну зброю, то зможуть підвищити ціну для росіян у випадку їхньої агресії. І це може стримати Росію від спокуси поновити бойові дії».

США повинні вже зараз надавати і військову допомогу у вигляді оборонної зброї, наприклад переносну протитанкову зброю
Стівен Пайфер

Стівен Пайфер назвав три головні потрібні елементи дій щодо України. Якщо на першому місці – безпосередня допомога Києву, то далі, на його думку, йдеться про питання ширшої міжнародної політики:

«Я вважаю, що є три елементи українсько-російської політики. Перше – це політична й економічна підтримка України, і я також хотів би бачити розширення військової підтримки, включно з наданням оборонних озброєнь. Друга частина - це зміцнення НАТО і кроки задля запевнення союзників, насамперед в Балтії та Центральній Європі, які стурбовані діями Росії. А третє - це тиск на Росію в першу чергу з допомогою санкцій, щоб домогтися змін в російській політиці. Найскладніше буде забезпечити, щоб США та ЄС співпрацювали для гарантій довготерміновості санкцій, або принаймні, щоб переконати росіян, що це буде довготерміновою політикою, бо саме це може змусити їх змінити думку.

«Я вважаю, що президент Путін думає термінами короткої перспективи і сподівається чогось досягти в Україні вже зараз, і отримати послаблення санкцій до того, як вони тяжко вразять російську економіку. Мені здається, що Захід повинен дати росіянам зрозуміти, що допоки російська політика не зазнає серйозних змін, санкції триватимуть», - сказав в інтерв’ю «Голосу Америки» колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

Дивіться також: У Конгресі лобіюють прийняття законопроекту про надання Україні зброї

XS
SM
MD
LG