Спеціальні потреби

Комп’ютерна гра моделює мирні революції


Комп’ютерна гра моделює мирні революції
Комп’ютерна гра моделює мирні революції

Популярні соціальні мережі такі як Facebook та Twitter відіграли важливу роль в організації мирних протестів, які минулого місяця привели до відставки президента Єгипту Госні Мубарака. Деякі люди в Єгипті та інших країнах також використовують різноманітні медіа для пошуку шляхів позбавлення від тиранії. Наприклад приватна компанія у Вашингтоні знімає документальні фільми про громадянську непокору. Ця компанія також створює комп’ютерні ігри про те, як масові акції можуть наблизити зміни в суспільстві.

Компанія York-Zimmerman з Вашингтону зняла декілька документальних фільмів про громадянську непокору. Режисер Стів Йорк каже, що їх фільми показували в різних країнах світу переклали на багато мов, включно з арабською.

«Ці фільми як посібники для людей, які самі організовують мирні протести. Це підручники для боротьби з диктаторами, авторитарними та репресивними режимами», - каже Йорк.

За словами Йорка, один із найпопулярніших його фільмів називається «Як скинути диктатора». Це документальна стрічка про мирні стратегії, використані проти колишнього президента Югославії, Слободана Мілошевича, який пішов у відставку після скандальних виборів 2000-го року. Пізніше його заарештували та судили за військові злочини в Гаазі, проте Мілошевич помер до закінчення суду.

Іван Маровіч, один з героїв фільму Йорка, був лідером ОТПОР-у мирного руху за відставку Мілошевича. Ще студентом він організовував демонстрації.

Тепер компанія York-Zimmerman найняла Маровіча як консультанта при створенні відеоігор про мирні шляхи повалення диктаторських режимів. Всього випущено дві гри. Остання – яка називається «Сила народу – гра в громадянський опір».

У грі лідери протестів використовують вуличні демонстрації, страйки та бойкоти. За словами Маровіча, ця гра створена для молодих та освічених людей.

«Гра дозволяє побачити всю складність політичної боротьби. Для того щоб виграти, необхідно приділяти увагу всім важливим нюансам та деталям», - розповідає Маровіч.

Йорк каже, що такі ігри з’являються вперше:

«Ми зрозуміли, що люди які ведуть мирну боротьбу в різних країнах світу просто не мають навчальних матеріалів за яким могли би дізнатись як це робити правильно».

Джек Дюваль, президент Міжнародного центру ненасильницьких конфліктів у Вашингтоні, каже, що гру використовують і в університетах.

Втім, поки що «Сила Народу» поки що доступна лише англійською. Але за словами Йорка, скоро з’являться її переклади на Арабську, Перську, Російську та Іспанську.

XS
SM
MD
LG