Спеціальні потреби

У Пентагоні заявили про "стурбованість" через захоплення Талібаном афганських земель


США «із глибоким занепокоєнням спостерігають» за тим, як Талібан захоплює все більше територій в Афганістані, - заявив у неділю речник Пентагону Джон Кірбі, коментуючи повернення американських військ з Афганістану додому за наказом президента Джо Байдена.

“Прийшов час, коли афганські урядові війська мають вийти і захищати свою країну, - сказав Кірбі в ефірі телеканалу Fox News. - Це найвідповідальніший момент”.

Впродовж майже двадцяти років США постачали Афганістану зброю для самооборони, але через наміри Байдена вивести війська до 31 серпня, контроль над країною стає все більш невизначеним.

Талібан наполягає, що під їхнім контролем вже перебуває 85% афганської території, втім ці заяви не підтверджені.

За словами речника Пентагону, навіть після виведення військ американські командири зможуть продовжувати консультувати афганські сили з інших країнах.

Американські війська увійшли в Афганістан у 2001 році у відповідь на теракти 11 вересня, щоб протистояти терористам “Аль-Каїди”.

Більшість військ США і НАТО здебільшого вже залишили Афганістан. Повний вивід, як очікується, завершиться до кінця серпня цього року.

Днями Байден виступив на захист свого рішення про виведення військ, незважаючи на “досягнення” Талібану. Президент США пообіцяв евакуювати тисячі афганських перекладачів, які працювали на США, і членів їх сімей.

Дивіться також: Секретом щасливого шлюбу поділилось подружжя Картерів у 75-ту річницю їхнього весілля

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG