Спеціальні потреби

Пастка і спроба уникнути санкцій - Литва про пропозицію Білорусі щодо українського зерна


Архівне фото: судно з зерном, що прибуло з України, пришвартувалось в Джибуті серпень, 2022. (Hugh Rutherford/World Food Program/Handout via Reuters)
Архівне фото: судно з зерном, що прибуло з України, пришвартувалось в Джибуті серпень, 2022. (Hugh Rutherford/World Food Program/Handout via Reuters)

"Пасткою" назвав президент Литви Гітанас Науседа пропозицію Білорусі транспортувати українське зерно до Литви через свою територію. Він заявив, що таким чином Білорусь намагається уникнути санкцій.

"Пропозиція Білорусі транспортувати українське зерно через свою територію до Литви - лише ще одна спроба уникнути санкцій, - написав Науседа у Twitter. - Українське зерно вже йде через Польщу та інші країни до портів Балтії".

"Це пастка. Давайте до неї не потрапляти", - додав він.

Білорусь запропонувала ООН дозволити транзит зерна через свою територію до портів Литви. Такий дозвіл буде надано без додаткових умов. Про це повідомив речник ООН Стефан Дюжаррік за результатами зустрічі заступника міністра закордонних справ Білорусі Юрія Амбразевіча з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, що відбулась в п'ятницю в Нью-Йорку.

Амбразевіч також "підтвердив запит свого уряду на дозвіл на експорт добрив, які наразі підпадають під санкції", заявив речник ООН Стефен Дюжаррік.

Раніше США та ЄС наголошували, що сільськогосподарські товари та добрива не підпадають під санкції Заходу.

За посередництва ООН та Туреччини, було втілено "Зернову ініціативу", яка дозволила розблокувати експорт українського зерна через порти Чорного моря. Також ЄС організував наземні шляхи транспортування зерна, так звані "лінії солідарності".

Близько 450 тисяч тонн українського зерна щомісяця експортується через Польщу, це на 50% більше, ніж було станом на середину року, заявляв минулого місяця Анджей Адамчик, міністр інфраструктури Польщі. За його словами, в порівняні із жовтнем минулого року, обсяги перевезень зерна зросли у 16 разів.

Україна також оголосила програму "Зерно з України", в рамках якої планується надіслати 60 кораблів із зерном. Метою програми - забезпечити продовольством щонайменше 5 мільйонів людей, переважно в країнах Африки та Азії. Програма отримала широку міжнародну підтримку.

ООН вказує, що війна Росії в Україні призвела до загострення проблеми голоду в світі.

Згідно з даними Міністерства економіки України, загалом за 11 місяців поточного року Україна експортувала 50,9 млн тонн продукції АПК та харчової промисловості.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG