Спеціальні потреби

Воєнні злочинці поряд із Путіним та спроби прирівняти ветеранів Другої світової до солдатів РФ в Україні. Оглядачі про парад у Москві


Президент Росії Путін під час промови на параді до 9 травня на Красній площі. Photo by Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP
Президент Росії Путін під час промови на параді до 9 травня на Красній площі. Photo by Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP

Президент Росії Путін використав свою промову на 9 травня, щоб представити Росію як бастіон у боротьбі з нацизмом, чим вкотре намагався виправдати свою повномасштабну агресію в Україні. Так про парад на Красній площі пише аналітичний центр Інститут дослідження війни (ISW).

9 травня Росія традиційно урочисто святкує перемогу над нацистською Німеччиною, в той час, як вся Європа відзначає Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової.

"Кремль регулярно посилається на міфи про Другу світову війну, щоб створити внутрішню підтримку для свого вторгнення в Україну та представити своє завоювання України як частину ширшого екзистенційного конфлікту із Заходом, - зауважують оглядачі ISW. - Риторичні спроби Путіна представити Росію як жертву нацистської агресії та лідера її уявної антинацистської коаліції, як сподівається Путін, сподобаються як його ультранаціоналістичному колу, так і ширшому російському населенню".

У своєму щоденному зведенні військова розвідка Міністерства оборони Великої Британії відзначає, що хоча знову на параді використовували прольоти авіації і було залучено військовий транспорт, цьогоріч там було представлено менше сучасного озброєння, зокрема танків, у порівнянні із часом до початку повномасштабного вторгнення РФ до України. "Із суттєвими втратами російських військовиків та обладнання як наслідок війни в Україні, у Росії не було можливості використати паради, щоб продемонструвати військову міць", - йдеться у повідомленні.

Російський опозиціонер Михайло Ходорковський у серії дописів в мережі Х зазначає, що у своїй промові "Путін звинуватив Захід у відродженні нацизму та спотворенні історії. Він зробив усе можливе, щоб показати тих, хто веде його незаконну війну проти України, героями нарівні з ветеранами Другої світової війни".

Це був би гострий момент для росіян, щоб усвідомити, що якщо Путін припинить свою незаконну війну в Україні та припинить "Спеціальну воєнну операцію", не нація зазнає поразки, а Путін
Грег Бегвелл, колишній командувач повітряних сил Великої Британі

"Це не може бути більш далеким від істини. Ці нові "герої" бомблять ветеранів ВВВ в Україні - багатьох, хто пережив Гітлера, зараз вбиває Путін, - пише Ходорковський. - Пропаганда режиму витратила роки на те, щоб перетворити День Перемоги на грандіозне свято сучасної російської військової сили, а не свято, на якому ми згадуємо тих, хто постраждав у найтяжчі роки людства".

"Росіянам постійно кажуть, що їхня країна була, є і завжди буде непереможною. Проте Росія платить високу ціну за свою війну в Україні", - зазначає кореспондент BBC.

Грег Бегвелл, колишній командувач повітряних сил Великої Британії, зауважує: "Це був би гострий момент для росіян, щоб усвідомити, що якщо Путін припинить свою незаконну війну в Україні та припинить "Спеціальну воєнну операцію", не нація зазнає поразки, а Путін. Невже вони справді хочуть загострити напруженість із Заходом заради самолюбства однієї людини?"

Ймовірні воєнні злочинці за спиною Путіна

Російське опозиційне видання Агентство відзначило, що на параді за спиною у Путіна були учасники війни в Україні, при чому двоє з них служили у підрозділах, які влада України звинувачує у воєнних злочинах.

Зокрема це старший лейтенант Чалиа Чулдум-оол із 55-тої окремої мотострілецької бригади, яка на початку війни цілий місяць тримала у шкільному підвалі понад 350 жителів села Ягідне Чернігівської області. Майор Борис Дудко служив заступником командира 124-го окремого танкового батальйону 76 гвардійської десантно-штурмової дивізії ВДВ, яких вважають причетними до насильства проти мирних жителів Бучі навесні 2022 року.

Старший лейтенант Владислав Головін, який служив командиром десантно-штурмового взводу 383 окремого батальйону 810 окремої гвардійської бригади морської піхоти РФ, яка в березні 2022 року штурмувала Маріуполь.

А майор Артур Орлов командував танковим батальйоном 90-ї гвардійської танкової дивізії РФ, яку українська поліція звинуватила у груповому зґвалтуванні вагітної жінки, яка згодом втратила дитину. У березні 2023 року командир дивізії Раміль Ібдатуллін потрапив під санкції Євросоюзу за участь його підлеглих у групових зґвалтуваннях, а також убивство українця після групового зґвалтування його дружини на очах їхньої дитини.

Шон Піннер, колишній британський солдат, який зараз захищав Україну і пережив російський полон, зазначає, що таким оточенням "Путін очевидно надіслав повідомлення" Заходу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG