Спеціальні потреби

Кандидат на посаду глави Пентагону завоював довіру Сенату


Леон Панетта під час слухань у Сенаті
Леон Панетта під час слухань у Сенаті

Теперішній глава ЦРУ Леон Панетта, кандидатуру якого Барак Обама пропонує на посаду міністра оборони США, витримав перший тест на своєму шляху до цієї посади. Нинішній директор Центрального розвідувального управління відповів на запитання Комітету військових справ Сенату США. Панетта розповів про своє бачення майбутнього розвитку американських збройних сил, про стратегію виводу військ з Афганістану і про плани скорочення оборонного бюджету США.

Представники обох політичних партій у Сенаті: і республіканці, і демократи одразу дали зрозуміти, що готові підтримати кандидатуру Леона Панетти на посаду глави Пентагону. Але при цьому вони не оминули можливості поставити йому декілька непростих запитань.

У центрі уваги на слуханнях у Сенаті був Афганістан. Голова Комітету військових справ Сенату Карл Левін нагадав Панетті про обіцянку президента Обами вже у липні цього року почати виведення військ з цієї країни. А до кінця 2014-го США, згідно з президентським планом, повинні повністю припинити військові операції в Афганістані і передати контроль за безпекою в руки місцевих правоохоронців.

«Президент також сказав, що виведення військ, яке почнеться у липні, буде, цитую: «суттєвим», а не просто символічним кроком. І я підтримую таке рішення», – заявив Карл Левін.

Втім деякі члени комітету, переважно республіканці, висловили занепокоєння, що прогрес, здобутий американцями за 10 років війни в Афганістані, може бути підірваний надто швидким виведенням військ.

«Я би погодився тут з теперішнім міністром оборони Ґейтсом, що будь-яке скорочення військ має бути плавним, аби ті сили, які залишаться, могли закріпити важко здобуті позиції і утримати їх у майбутньому», – зазначив Джон Маккейн.

Панетта уникнув прямої відповіді на запитання, яким має бути скорочення військ в Афганістані: суттєвим чи плавним. Сказавши лише, що він погоджується з позицією Обама про те, що будь-які рішення мають базуватися на аналізі ситуації на місці.

Відповідаючи на запитання стосовно Лівії, Панетта підтримав стратегію тиску на Муаммара Каддафі силами НАТО. Він висловив переконання, що це змусить диктатора зректися посади.

Гаряча дискусія розгорілася у Сенаті навколо бюджетного питання Пентагону. Обама хоче, щоб оборонні витрати США були знижені принаймні на 400 мільярдів доларів. Окремі сенатори занепокоєні, що скорочення бюджету негативно вплине на боєздатність американських військових, які зараз задіяні у трьох збройних конфліктах. Леон Панетта заявив, що він бачить спосіб, як скоротити бюджет і при цьому зберегти бойову спроможність армії:

«Зважаючи на мій великий досвід роботи в уряді, я не думаю що ми мусимо обирати між жорсткою фіскальною дисципліною та сильною національною безпекою».

Панетта каже, що Пентагон може позбутися деяких зайвих бюджетних витрат. При цьому він нагадав, що країна повинна подбати про належну оплату, систему охорони здоров’я та допомогу родинам тих, хто поклав своє здоров’я і навіть життя, захищаючи її інтереси.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG