Спеціальні потреби

Західні спецслужби вважають територію Пакистану осередком тероризму


Спецслужби західних країн заявляють, що їм вдалося викрити змову терористів, які планували організувати теракти у Британії, Франції, Німеччині і, не виключено, у США. Британські та американські агентства новин повідомляють, що напади мали бути схожими до тих, які було здійснено в індійському місті Мумбаї у 2008-му році. Заяви про викриття змови надходять в той час, як один з американських посадовців, ім’я якого не розголошується, заявив, що ЦРУ лише протягом вересня провело 20 нападів проти терористів у Пакистані.

Європа всерйоз аналізує кожне повідомлення про можливі теракти. Сполучені Штати, за словами Гілларі Клінтон, також тримають свої спецслужби напоготові:

«Ми знаємо, що аль-Кайда та її союзники мають намір напасти на Європу і США».

Американські експерти з тероризму говорять, що аль-Кайда та деякі інші ісламістські бойові групи знайшли безпечне для себе місце у північно-західних гірських районах Пакистану на кордоні з Афгаінстаном.

Джеф Дресслер з Інституту військових досліджень у Вашингтоні нещодавно відвідав Афганістан, де допомагав американському командиру генералу Дейвиду Петреусу. За його словами, поки немає прямих свідчень, що теракти, які терористи планують вчинити у Європі, є відповіддю на антитерористичні операції американців у Пакистані. Втім, увага західних спецслужб зараз зосереджена на войовничу мережу «Гаккані». Ця група повністю контролює Північний Вазиристан.

Аналітики кажуть, що терористичні групи з Афганістану та Пакистану, які перебралися у північний Вазиристан, не відчувають спротиву з боку пакистанської армії в основному через стосунки, які історично склалися між військовими та угрупованням «Гаккані». Експерти кажуть, що мережа «Гаккані» вже давно користується підтримкою пакистанського уряду, адже останній вбачає в цих войовничих угрупованнях стратегічного партнера у протистоянні з Індією.

Втім аналітик фундації «Нова Америка» Браян Фішман каже, що для мережі «Гаккані» не характерно планувати теракти проти Заходу. Тож він зосереджує увагу на іншому терористичному угрупованні: «Я припускаю, що планувати теракти проти Заходу міг ісламістський рух Узбекистану».

Це угруповання тепер також перекочувало у Північний Вазиристан. Браян Фішман вважає, що екстремісти у майбутньому планують організувати проти Заходу більше нападів, схожих до атак у Індійському Мумбаї у 2008-му році. Фішман говорить, що таким чином увага преси до нападів буде прикута довший період часу, а терористи хочуть, щоб про них говорили більше. І єдиним способом боротьби з таким видом тероризму, на думку експерта Інституту військових досліджень Джефа Дресслера є продовжувати боротьбу з терористами у Вазиристані:

«Ви продовжуєте їх атакувати, і врешті вони стають настільки виснаженими, що захочуть просто припинити цю боротьбу. Думаю, що це наша головна мета».

Пакистанські посадовці заявили, що антитерористичні операції США проти бойовиків на території Пакистану є порушенням суверенітету їх країни. Втім, Сполучені Штати офіційно не визнали, що їх безпілотні літаки атакують позиції терористів у Пакистані.


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG