Спеціальні потреби

У Верховній Раді знайшли компроміс щодо закону про вибори нардепів


У Верховній Раді знайшли компроміс щодо закону про вибори нардепів
У Верховній Раді знайшли компроміс щодо закону про вибори нардепів

Очільники парламентських фракцій домовилися про створення тимчасової комісії, яка повинна буде підготувати єдиний законопроект про вибори депутатів. У комісію увійдуть 13 депутатів, з яких п’ятеро - представники Партії регіонів, троє від фракції “БЮТ-Батьківщина”, двоє від “Нашої України-НС”, і по одному депутату з КПУ, Народної партії та групи “Реформи заради майбутнього”.

Комісія по виборчому законодавству розгляне усі зареєстровані проекти, і підготує один спільний документ, який розглянуть на повторному першому читанні. Роботу планують завершити до 17 листопада.

Представники Партії регіонів погодились, щоб новостворену комісію очолив депутат від опозиційної фракції. Головою комісії обрали представника НУ-НС Руслана Князевича, а заступником - віце-спікера Адама Мартинюка. Також комісії доручили врахувати висновки та рекомендації Венеціанської комісії до провладного законопроекту.

Про створення такої комісії вже неодноразово висловлювалась опозиція, і обіцяла взагалі не голосувати, якщо на розгляд винесуть провладний законопроект. Такий компроміс Партія регіонів охрестила “кроком до прозорих та чесних виборів”.

Також лідер фракції ПР Олександр Єфремов зазначив, що його фракція виступає за доопрацювання вже існуючого документу, щоб врахувати зауваження опозиції, а не за створення нового.

"Ми готові ще попрацювати над цим документом для того, щоб врахувати як пропозиції опозиційно налаштованих депутатів, так і пропозиції, які прозвучали під час розгляду даного питання Венеціанської комісією”, - передає слова Єфремова прес-служба Партії регіонів.

Тим не менше, депутат зазначив, що відступатися від часткового введення мажоритарної системи його фракція не буде. "Соціологія говорить про те, що більшість громадян хоче голосувати безпосередньо за депутата. Тому ми не будемо відходити від цієї норми, та намагатимемося пропонувати комісії його врахувати", - пояснив Єфремов.

Також опозиція неодноразово говорила і про те, що створювати новий закон вже занадто пізно, коли до виборів залишилось так мало часу. Натомість необхідно удосконалити вже існуючу систему, заявляє голова фракції БЮТ-Батьківщина Іван Кириленко.

Про запізнілу реформу говорили і представники міжнародних організацій. Так, раніше заступник директора напрямку Європи та Азії Міжнародного фонду виборчих систем казав про те, що створення окремої робочої групи з доопрацювання законопроекту є складним завданням. Адже для обговорення таких суперечливих питань вже замало часу. Але експерти зазначили, що Україна досить молода держава, тому це нормально, коли досі триває визначення демократії всередині. Тим не менше, визначити правила для майбутніх виборів треба якнайскоріше, сказали представники Міжнародного фонду виборчих систем.

XS
SM
MD
LG