Спеціальні потреби

Український Пласт святкує 100-річчя


Пластуни у США також святкують
Пластуни у США також святкують

Українському скаутингу виповнюється 100 років. Стільки минуло з часів складання першої пластової присяги. Тепер осередки національної скаутської організації Пласт діють у 22 областях України.

Пластуни вже розпочали святкувати річницю. У Івано-Франківську нещодавно з’явився перший у світі пам’ятник пластуну. Кошти на нього збирали серед “своїх”, допомагали й пластуни з діаспори.

Очільники розповідають, що крім цього заплановано чимало інших заходів. Наприкінці квітня відбудеться історичний квест для всіх охочих в центрі української столиці. Гра буде присвячена київським місцям, пов’язаним із історією скаутингу.

“Я й сам не підозрював про існування таких місць, і просто проходив повз”,- розказує виконавчий директор Пласту Дмитро Колесник. Святкування річниці складання першої присяги відбудеться у Львові, так як там 100 років тому відбулася перша присяга.

Основний етап свята відбудеться влітку, у серпні. У ці дні пройдуть 10-денні табори у різних регіонах України. Також очільники зберуть молодь з усього світу на Міжнародну конференцію. Як зазначив Дмитро Колесник, на конференції визначатимуть стратегію організації на наступне сторіччя.

Член Крайової Пластової Ради Ярослав Юрчишин вважає, що одна із місій на майбутнє - зростання кількості пластунів по всій Україні, а разом з тим і зростання кількості українців, вихованих на засадах християнської моралі.

“Наша місія на даному етапі - мати стільки дітей, скільки треба, щоб держава стала здоровою. Хвороба, з якою бореться Пласт в першу чергу - хвороба моральності”, - говорить Ярослав Юрчишин.

Обидві доньки народного депутата Лесі Оробець є пластунками-пташатами, учасницями спеціальної дошкільної програми у Пласті. “Туди не соромно і не страшно віддати своїх дітей”, - говорить вона. Леся Оробець також є координатором Опікунської ради Пласту, до якої увійшли і батьки пластунів, і небайдужі відомі українці.

“100-літня витримка свідчить, по-перше, про адекватність засади, по-друге, про здорові організаційні навики, ну і по-третє, здатність відбору найкращих кадрів і культивування найкращих кадрів”, - впевнена координатор Опікунської ради Пласту Леся Оробець.

Інша ініціатива пластунів до свята - проект “100 добрих справ до 100-річчя Пласту”. Усіх членів організації заохочують кожного дня робити добрі маленькі справи, від яких життя може стати легшим.

“Вони можуть піти поспілкуватися із своїми однолітками у дитячих будинках, можуть допомогти поприбирати могили на занедбаних кладовищах”, - розказує Ярослав Юрчишин.

До часу святкування Пласту таких справ буде більше ніж 100, переконані представники Пластової Ради.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG