Спеціальні потреби

Українці долучилися до Дня прояву доброти


Українці долучилися до Дня прояву доброти
Українці долучилися до Дня прояву доброти

День спонтанного прояву доброти відзначається по всьому світу 17 лютого. З минулого року таку ініціативу підхопили і українці. Головне у цей день - безкорисливо робити добрі справи.

Свято придумали у Сполучених Штатах за ініціативою міжнародних благодійних організацій, щоб спонукати людей робити добро незнайомцям.

У Києві, у цей день, молодь створила “Містечко доброти”, в якому кожний охочий міг випити гарячого чаю, і разом з тим дізнатися, як можна допомогти дитячим будинкам або притулкам для тварин. Чаєм та солодощами ділилися й в інших містах України, здебільшого на Заході. Наприклад, у Львові студенти обмінювали чай та солодощі на усмішку. З найкращих усмішок планують зробити фотовиставку. Крім того, різні громадські організації влаштували по країні благодійні концерти, гроші від яких підуть на добрі справи.

В тому, що добрі справи можна робити не тільки грошима, переконана Лілія Зінченко. Разом із друзями вона організовує поїздки до дитячих будинків, в яких волонтери намагаються влаштувати для дітей маленьке свято. До Дня прояву доброти волонтери влаштували у декількох дитбудинках концерт, танцювальні майстер-класи та театральну виставу.

“Ми влаштовуємо поїздки не лише у випадку Дня спонтанного прояву доброти, а їдемо тоді, коли навіть просто хочеться витратити свій час на якусь корисну для інших справу”,- пояснуює Голосу Америки Лілія Зінченко. На думку волонтерки, українці - “найблагодійніші мешканці планети”. “Майже в кожному громадянині нашої держави все-таки живе добра сутність, тому її просто необхідно правильно і тактовно відкрити”, - впевнена Лілія Зінченко. Також завдяки таким поїздкам можна популяризувати й маловідомих, але талановитих виконавців, які хочуть робити добрі справи, говорить волонтерка.

Допомогти ж грошима онлайн можна через “Українську Біржу Благодійності”. Такий ресурс був реалізований за грантом Фонду Віктора Пінчука та представлений на останньому форумі в Давосі. Сервіс допомагає тим, хто хоче допомогти, та тим, кому ця допомога потрібна. На сайті можна обрати сферу, серед таких як “Освіта”, “Здоров’я”, “Культура та спорт” тощо, а потім обрати проект, який можна підтримати фінансово. Наприклад, допомогти купити іграшки онкохворим дітям в Одесі.

“Біржа благодійності” обіцяє, що кожен благодійник отримає повний звіт за кожну витрачену гривню. Тим більше, перед тим, як виставляється проект на сайт, його ретельно перевіряють. Наразі через сайт вже було зібрано понад 19 тисяч гривень. А в День прояву спонтанної доброти якийсь незнайомець перерахував 5 тисяч гривень.

“Можна скільки завгодно розповідати про світову кризу, повторювати міф про ментальність українців, типу "моя хата скраю" і таке інше. Все це стає неважливим, коли бачиш такі вчинки людей. І дякуємо кожному (а це вже майже 200 чоловік), хто пожертвував свої гроші на врятування іншого життя”, - зазначив директор проекту Павло Новіков у коментарі Голосу Америки.

XS
SM
MD
LG