Спеціальні потреби

Пільговики брали Верховну Раду штурмом


Пільговики беруть Верховну Раду штурмом
Пільговики беруть Верховну Раду штурмом

У вівторок під українським парламентом було людно. Представники пільгових категорій зібралися на мітинг проти скорочення соціальних виплат. Коли напруга зросла, протестувальники почали штурмувати Раду, підійшовши впритул до будівлі. За даними правоохоронців під дверима парламенту зібралося приблизно 3 тисячі активістів.

Штурм припинився тільки тоді, коли до пільговиків на перемовини вийшли депутати разом із лідером фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим. Народні обранці пообіцяли, що на цьому тижні ухвалювати відповідний закон ніхто не буде. Також повідомили про створення робочої групи, яка доопрацює законопроект.

Як повідомила організація «Союз Чорнобиль України», предметом обурення став законопроект «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Документ в 10 і більше разів скорочує розміри соціальних виплат і пенсій учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, інвалідам, населенню, яке постраждало, евакуйованим із зони відчуження, дітям, сиротам та вдовам. Погашення заборгованості та визначення нових розмірів виплат у законопроекті перекладають на плечі Кабміну.

Чорнобильці та представники інших категорій називають законопроект «антиконституційним», та вважають, що забезпечення пільговиків навпаки необхідно покращувати.

На брифінгу Олександр Єфремов сказав, що розмова із мітингувальниками видалась «емоційною та чоловічою». Також депутат підтвердив, що ухвалять законопроект тільки після доопрацювання, і в остаточному варіанті ті, хто отримували пільги, будуть отримувати їх і далі.

Крім того, голова робочої групи, яка працюватиме над законопроектом, віце-прем'єр Сергій Тігіпко пообіцяв, що до процесу долучать і пільговиків. Тігіпко запросив до парламенту усіх представників організацій, які проводили мітинг, щоб разом віднайти компроміс.

Опозиція заявила про те, що відповідальність за такий законопроект має взяти на себе уряд. Адже саме уряд виступив ініціатором документу. Заступник голови парламенту Микола Томенко назвав таку ініціативу «провокацією від уряду». А також порадив українцям пікетувати не тільки парламент, але й Кабмін та адміністрацію президента.

«Як можна було додуматися внести пункт, що навіть гроші на оздоровлення чи безоплатне забезпечення санаторним лікуванням інвалідів війни відбуватиметься в залежності від порядку, який визначатиме Кабмін. Скільки це буде: раз в десять років, двадцять? Натомість нині діє норма про безкоштовне щорічне забезпечення», - наводить слова Микола Томенка сайт Верховної Ради.

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG