Спеціальні потреби

Азаров намагався з'ясувати, як ефективно з народом спілкуватися


Микола Азаров
Микола Азаров

Микола Азаров зустрівся з представниками української інтернет-спільноти. Як зазначили в Кабміні, прем'єр-міністр вирішив обговорити із блогерами – як владі спілкуватися з народом в час реформ.

Під час зустрічі Азарову намагались пояснити, що дії уряду необхідно обговорювати із суспільством та роз'яснювати їх доступно. Микола Азаров натомість відповів, що зробить висновки для себе.

Ініціаторка зустрічі – представниця українського піар-агенства Ірина Золотаревич. Організаторка стверджує, що запропонувала провести таку зустріч прем'єру просто на його сторінці у Фейсбуку і Азаров погодився. Також Ірина Золотаревич зазначила на своїй сторінці, що запрошувала не скільки блогерів, а лідерів думок.

Серед запрошених опинились журналісти, активісти, а також декілька дійсно активних українських блогерів. Крім того, за словами учасників, на зустріч завітало чимало телекамер, що зробило заплановану дискусію не такою «неформальною» та позбавило останню конкретики.

Як зазначає головний редактор AIN.UA Артур Оруджалієв, в результаті зустріч була схожа більше на прес-конференцію, ніж на дискусію. На думку блогера, влада мало що розуміє в Інтернеті. Але тим не менш, навіть Інтернет не зможе вирішити проблему поганої комунікації з народом, якщо немає довіри, каже Артур Оруджалієв.

«Жодними кроками та інструментами проблему комунікації вирішити не можна доки буде відсутня довіра, доки влада буде продовжувати брехати», говорить блогер.

Інший учасник спілкування з Азаровим – головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані. В інтерв'ю Голосу Америки він зазначив, що сам діалог був «сумбурним і залишив складний післясмак». Вахтанг Кіпіані також зазначив, що без довіри проблему комунікації не вирішити, а її як до зустрічі не було, так і після не з'явилося.

Критично до зустрічі поставилися й інші інтернет-активісти, які не були запрошені до діалогу. Голова медіа департаменту ГО «Інтерньюз Україна» Віталій Мороз говорить, що в результаті суспільство отримає «правильні» репортажі про «прогресивного» політика-реформатора».

«Тільки кілька учасників дійсно були блогерами, які ставили гострі питання, решта - представники PR-галузі, маркетингу, які продавали свої послуги. 1:0 на користь Азарова. Діалог потрібен, але не у форматі телевізійного театру і не напередодні виборів», говорить Віталій Мороз.

Попри увагу журналістів до такої зустрічі не кожний канал згадав про неї в своїх випусках. Перший національний загалом обмежився цитатою прем'єра про те, що критикувати треба правдиво, не перекручуючи факти.

Минулого місяця Микола Азаров також зустрічався із блогерами, які пишуть про освіту. Але інтернет-спільнота поставила під сумнів популярність запрошених блогерів, а також належність їх до блогосфери. Сам прем'єр-міністр написав на своїй сторінці про зустріч: «Для мене це було важливо, оскільки до них, до їх думок прислуховуються маса динамічних, сучасних людей – саме тих, на кого я розраховую як на «авангард» модернізації країни».






XS
SM
MD
LG