Спеціальні потреби

Олімпіада «Кенгуру» здобуває прихильників у США


Іммігранти з України та Росії, переїжджаючи до Сполучених Штатів, привозять з собою свої традиції. І це не лише борщ чи вареники, а і… любов до математики.

Міжнародний математичний конкурс « Кенгуру» добре відомий в Україні. Цього року він проводився вже в 10 раз по всій країні. Загалом олімпіада «Кенгуру», що зародилася в Австралії, проводиться у 50 країнах світу і в ній змагаються понад 5,5 мільйонів школярів. А от у США в цьому питанні відстають. Тут до цієї традиції тільки що приєдналися. І сталося це за ініціативою батьків та учнів із колишніх радянських країн.

Цього року американські школярі у штаті Меріленд вперше взяли участь у міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру». І якщо в Україні в ньому цього року змагалися 170 тисяч учнів з другого по одинадцятий клас, а в Росії - понад 2 мільйони дітей, то у США ця цифра ледве сягає 3 тисяч. Минулого року батьки дітей шкільного року, які переїхали до Сполучених Штатів з Росії та Україні, уперше зібрали групу з 45 дітей для участі в математичній олімпіаді «Кенгуру». Організували батьки і математичний гурток, куди до дітей, що приїхали з колишніх радянських республік, приєдналися і американські діти. За умовами змагань, школярі мають вирішити якомога більше задач за 75 хвилин.

Дехто з учасників каже, що все на олімпіаді було досить просто та весело, а декому навіть вдалося на 30 хвилин раніше закінчити завдання.

Учасники цієї Олімпіади вчаться не лише в загальноосвітніх школах, але і вдома. У Сполучених Штатах все популярнішою стає домашня освіта.

Для батьків олімпіада була також випробуванням. Хвилювалися вони не менше, ніж їхні діти. Деяким довелося приходити на допомогу своїм дітям, коли ті були не зовсім задоволені своїми результатами. Особлива проблема у батьків з дітьми, які мають певні труднощі чи то з писанням, чи з засвоєнням якогось матеріалу і не хочуть робити помилок.

Не зважаючи на те, хто переможе в математичному конкурсі, всі діти набувають досвід. А ті, хто брав участь у шкільних змаганнях в останній раз, із математикою прощатися не збираються і дехто мріє бути інженером, займаючись одночасно мовами і спортом.

Для молодших школярів подібні змагання стають першою нагодою випробувати себе. Дехто з них каже, що віддає перевагу математиці, бо вона набагато простіша, ніж мова і в ній значно менше правил.

Результати міжнародної математичного конкурсу «Кенгуру» стануть відомі лише у травні. Але у США є вже перші результати: кількість учасників росте і найактивнішими тут є вихідці з України та Росії, а також їхні батьки.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG