Спеціальні потреби

МАГАТЕ продовжує співпрацювати із Росією, тож про безсторонність не йдеться, каже держінспектор з ядерної безпеки Олег Коріков. Інтерв'ю


Олег Коріков, головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України. Фото: Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ)
Олег Коріков, головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України. Фото: Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ)

За два роки окупації російські сили фактично перетворили Запорізьку АЕС – мирний ядерний об'єкт – на військову базу.

Зараз всі шість енергоблоків перебувають у стані "холодного" зупину. Це зменшує ризики в разі аварії на станції, але попри це безпека ЗАЕС значно деградувала, й українська влада не виключає там можливості будь-якої аварії, включаючи із витоком радіації.

Про це заявив Олег Коріков, головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України, голова Державної інспекції ядерного регулювання України.

За освітою Коріков - фізик-теплоенергетик, протягом 25 років працював у державному підприємстві "Енергоатом", починав кар'єру машиністом-обхідником турбінного обладнання енергоблоку №3 Запорізької АЕС.

В інтерв'ю журналістці Української служби Голосу Америки Марії Прус посадовець детально розповів про поточний стан ЗАЕС, що за низкою свідчень і доказів замінована й використовується Росією як місце для розміщення військовиків та зброї.

Інтерв'ю відредаговане для ясності й плинності

Марія Прус, Голос Америки: Запорізька АЕС окупована російськими силами вже понад два роки. Яка зараз там безпекова ситуація?

Олег Коріков, головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України: По-перше, всі шість енергоблоків електростанції знаходяться в "холодному" стані, це з точки зору ядерної та радіаційної безпеки, якщо ми можемо взагалі зараз сказати про безпеку на Запорізькій АЕС, це більш безпечний стан, ніж "гарячий", оскільки менше споживається водних ресурсів, оскільки для роботи станції зараз недостатня кількість належним чином підготованого персоналу.

на Запорізький стан безпеки як дуже деградований

З точки зору можливих аварій з руйнуванням бар'єрів безпеки, важливо, що з "холодного" стану більше часу піде до руйнування бар'єрів безпеки, у випадку розвитку такої радіаційної аварії.

Я б охарактеризував стан безпеки на Запорізькій АЕС як дуже деградований. Фактично зникло Каховське водосховище, яке раніше використовували для того, щоб забезпечити водопостачання електростанції. Із десяти ліній електропередач, по яких транспортувались електроенергія з Запорізької АЕС на територію України підконтрольну уряду, зараз з'єднаними залишається лише дві лінії 330 і 750. Ми вже мали вісім подій, пов'язаних із повним знеструмленням Запорізької АЕС, відключенням від мережі із спрацьовуванням дизельних резервних дизельних електростанцій для того, щоб гарантувати безпечний стан ядерного палива.

Російський військовик на ЗАЕС
Російський військовик на ЗАЕС

Всі 6 ядерних установок, 6 ядерних реакторів завантажені ядерним матеріалом, ядерним паливом. Також на Запорізькій АЕС експлуатується пристанційне сухе сховище відпрацьованого ядерного палива, де велика кількість ядерного матеріалу.

Приміщення атомної електростанції окупанти використовують як укриття для зброї, вибухівки, військової техніки

Рівень мілітаризації станції наразі дуже високий. Окупанти фактично перетворили атомну електростанцію на воєнну базу. Вони там утримують велику кількість мілітаристського персоналу, також ідентифікована військова техніка, амуніція і, відповідно, зброя. І повідомлялось про факти мінування в межах майданчиків, в межах периметра атомної електростанції.

Приміщення атомної електростанції окупанти використовують як укриття для зброї, вибухівки, військової техніки. Це також було задокументовано експертами МАГАТЕ, які постійно перебувають на атомній електростанції.

На електростанцію отримали доступ ті, хто не повинен отримувати доступ на АЕС, а саме люди, діяльність яких жодним чином не пов'язана із забезпеченням безпечної експлуатації атомної електростанції: персонал, мілітаристи, які прийшли туди із зовсім іншими цілями. Це неприйнятно з точки зору принципів безпеки.

Має працювати онлайн передача даних з радіаційного моніторингу стану в межах промислового майданчику Запорізької АЕС. Окупанти відключили цю систему, і зараз дані про стан радіаційної обстановки в МАГАТЕ не передаються, і українському легальному оператору також не передаються. Тобто ми позбавлені можливості вчасно відреагувати за допомогою штатних систем у разі настання якоїсь радіаційної події в межах проммайданчика.

ми позбавлені можливості вчасно відреагувати за допомогою штатних систем у разі настання якоїсь радіаційної події

Окупаційна адміністрація не виконує регламентні роботи, відповідно до діючих процедур на Запорізький АЕС, не виконуються планові ремонти обладнання, не виконуються технічне посвідчення трубопроводів під тиском, ремонтні роботи з технічним обслуговуванням.

Стан безпеки дуже серйозно деградував. І в цих умовах заяви окупантів про їхні плани вивести на енергетичну потужність Запорізьку АЕС треба сприймати виключно як шантаж. Експлуатація на потужності Запорізької АЕС в сучасних умовах не є можливою. І це виключно заяви з метою шантажу, з метою підтримання напруги, щоб від окупаційних адміністрацій надіслати сигнал про небезпеку Запорізької АЕС.

М.П.: Ви згадали про персонал. Мер Енергодара нещодавно називав цифри, що з 11 тисяч персоналу зараз десь менше двох тисяч фахівців. Чи на станції достатньо працівників?

О.К.: Існують міжнародно визнані принципи безпеки, якими передбачається порядок підготовки персоналу, перевірки знань і надання допуску персоналу для відповідного виконання цих відповідальних робіт з точки зору безпеки. Україна належним чином виконує вимоги міжнародних принципів з безпеки і створила відповідну систему підготовки персоналу і систему ліцензування цього персоналу, який безпосередньо залучений до виконання робіт, які впливають на безпеку.

не існує системи, яку б окупанти могли продемонструвати міжнародній спільноті, яка б легальним чином робила підготовку персоналу, його допуск до цієї роботи

Зараз окупанти розгорнули кампанію величезного тиску на український персонал для того, щоб він переходив на бік окупаційної адміністрації. Частина персоналу, відповідно, підписала контракти. Але окупанти не вибудували, - і це не є легальним, легітимним вибудуванням будь-якої системи підготовки персоналу на Запорізький АЕС, яка належить Україні. Тобто це протиправні речі і будь-хто, хто це робить, буде притягнутий до відповідальності.

Зараз не існує системи, яку б окупанти могли продемонструвати міжнародній спільноті, яка б легальним чином робила підготовку персоналу, його допуск до цієї роботи і відповідно це було б безпечно. Таким чином ми можемо констатувати, що не виконуються вимоги з безпеки на Запорізькій АЕС щодо кваліфікації персоналу, допуску персоналу до виконання цих чутливих і відповідальних видів робіт.

Уламки дрона, який, як стверджує окупаційна російська влада, по території ЗАЕС запустила Україна. ГУР МО заперечив ці звинувачення
Уламки дрона, який, як стверджує окупаційна російська влада, по території ЗАЕС запустила Україна. ГУР МО заперечив ці звинувачення

Повідомлення РФ про нібито атаки дронами

М.П.: Поговорімо про заяви Росії про нібито удари дронів по території ЗАЕС. ГУР заперечувало причетність України, а нещодавній звіт німецького Greenpeace засвідчив, що це найімовірніше була провокація з боку росіян, що саме росіяни запускали ці дрони. Для чого їм це може бути потрібно?

О.К.: Компетентні силові органи України вже виступили з заявами про те, що силові органи України не мають відношення до цих провокацій. Україна до цього не причетна.

будь-яка відповідальність за те, що відбувається зараз на Запорізькій АЕС, за пошкодження, за руйнування в межах атомної електростанції, - за все це несуть відповідальність окупанти

Як ми і багато разів зазначали, на Запорізький АЕС зруйновані принципи безпеки, вони не виконуються. Запорізька АЕС значно мілітаризована, і це є джерелом небезпек. Тому будь-яка відповідальність за те, що відбувається зараз на Запорізькій АЕС, за пошкодження, за руйнування в межах атомної електростанції, - за все це несуть відповідальність окупанти, які збройним чином протиправно вдерлися, обстріляли, при цьому в перший раз в світі з важкої зброї, з танків було обстріляно мирну ядерну установку, і зараз чинять там фактично терор і загрожують всьому світові відповідними небезпеками, джерелом яких є присутність окупантів і їхні безвідповідальні дії на Запорізькій атомній електростанції.

Це розуміють наші партнери, міжнародна спільнота неодноразово ухвалювала рішення про те, що джерелом небезпеки є окупанти, і єдиний безпечний шлях відновити безпеку на Запорізькій АЕС - це деокупація демілітаризація передача її законним легальним органам України.

М.П.: Чи можуть такі провокації чи заяви підривати авторитет України як держави, яка все ж таки гарантує безпеку на своїх ядерних об'єктах, які підконтрольні їй?

О.К.: Україна - підписант міжнародної конвенції, відповідно до якої ми повинні гарантувати безпеку на ядерних установках, що знаходяться на нашій українській території згідно з міжнародного визнаними вимогами з безпеки. Разом з тим зараз ми фактично позбавлені можливості гарантувати безпеку на Запорізькій атомній електростанції, оскільки вона окупована Росією, і ми не маємо фактично доступу туди. Це задокументовано на міжнародному рівні.

Відповідно внаслідок окупації Україна фактично позбавлена можливості виконувати вимоги міжнародної конвенції з ядерної безпеки на ЗАЕС. Про це Україна доповідала на засіданні країн, які є сторонами конвенції з ядерної безпеки, і це зафіксовано. Тобто з точки зору авторитету України я тут не бачу якихось викликів.

з нашої точки зору, під сумнівом авторитет міжнародних організацій, рішення яких ігноруються країною-агресором

Тут є однозначно виклик, на наш погляд, для міжнародних інституцій ООН і МАГАТЕ, оскільки є ряд рішень стосовно деокупації, демілітаризації і виведення російських військ з території України, з території Запорізької АЕС, але вони не виконуються країною-агресором.

Тому тут, з нашої точки зору, під сумнівом авторитет міжнародних організацій, рішення яких ігноруються країною-агресором. І ми бачимо високий потенціал, великий обсяг робіт для того, щоб підвищити ефективність цих міжнародних організацій, можливо, надати їм ще якісь додаткові можливості, або розглянути можливість якогось альтернативного майданчика, де можна примусити країну-агресора виконати вимоги і дотримуватися вимог з безпеки.

МАГАТЕ продовжує співпрацювати з Росією

М.П.: Дискусія про те, чи достатньо щодо ситуацїі на ЗАЕС робить МАГАТЕ та інші міжнародні гравці, точиться вже понад два роки. Що саме вони можуть робити більше, окрім тих закликів, інспекцій і присутності експертів на майданчику?

О.К.: Я би розділив МАГАТЕ. Є дуже відповідальні і рішучі колеги, інспектори і експерти, які добровільно несуть свою службу в рамках місій на території України, у тому числі на території Запорізької атомної електростанції. Це дуже віддані безпеці люди, дуже відповідальні, фахові. Ми високо цінуємо їхній внесок в справу ядерної радіаційної безпеки.

І, як справедливо сказав під час одної зі своїх останніх пресконференцій Рафаель Маріано Гроссі, вони несуть свою службу від імені 178 країн МАГАТЕ. Ми високо цінуємо і поважаємо їх роботу.

Окупанти на Запорізький АЕС роблять їхню роботу дуже складною

Окупанти на Запорізький АЕС роблять їхню роботу дуже складною, намагаються на них протиправно впливати для того, щоб знизити рівень незалежності, якимось чином маніпулювати і впливати на їхню прихильність до принципів безпеки.

І є особи, які два або більше разів там були, можуть бути скомпрометованими окупантами, і є відповідні випадки, скажімо, приклади такої компрометації.

Окупаційна влада не надає повний доступ до системи, елементів і обладнання колегам з МАГАТЕ, по-перше, це доступ несвоєчасний, по-друге він неповний. Звіти МАГАТЕ свідчать про те, що не надається доступ до приміщень, де раніше була ідентифікована воєнна техніка, зброя і амуніція, і де раніше ідентифікувати мілітаристський персонал, приміщення комплексів з переробки урану, приміщення управління капітального будівництва, спецкорпусів, приміщення машинних залів, енергоблоків 1, 2 і 3. Не надається своєчасний доступ до галереї спецкорпусів, інших територій, зон, де окупанти перераховують зброю, вибухівку, військову техніку, мілітаристський персонал, на який за нормальних умов не має там перебувати.

Підсумовуючи, щодо місії, окупанти з ними працюють для того, щоб скомпрометувати, інформація, яка їм надається, не повна і не завжди правдива, і третє, вони не отримують доступ в тому обсязі, в якому потрібно, для того, щоб адекватно розуміти ситуацію. Таким чином, якщо ми це все підсумуємо, то ми можемо сказати, що це не є вся інформація для того, щоб ми повністю розуміли, що фактично відбувається на Запорізькій АЕС.

МАГАТЕ продовжує співпрацювати з країною-агресором

Інша ситуація з персоналом МАГАТЕ у Відні. Ця міжнародна організація знаходиться під значним впливом Росії. Таким чином, ми не можемо говорити в достатньому обсязі про їхню незалежність чи безсторонність, оскільки 100 осіб - громадян Росії - в керівному складі МАГАТЕ у Відні працюють.

МАГАТЕ продовжує співпрацювати з країною-агресором, продовжує планувати заходи з країною-агресором на території країни-агресора, продовжують запрошувати їх для участі в міжнародних заходах в інших країнах.

Інформація щодо Запорізької АЕС в них може бути перекручена, і потім вже вона якимось чином може бути, скажімо так, змінена, коли ухвалюються якісь рішення або ця інформація подається на якусь пресконференцію або доповідь.

Таким чином ми можемо зараз констатувати що є основа для того, щоб посилювати і покращувати роботу безпосередньо цих важливих міжнародних інституцій, зміцнювати їх і відповідно додавати їм потужності, сили і незалежності. Або думати про те, щоб сконструювати щось нове, але це політичне питання, воно до моєї компетенції не належить, я виключно концентруюсь на питаннях безпеки.

Олег Коріков, Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України. Фото медіацентру "Україна-Укрінформ"
Олег Коріков, Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України. Фото медіацентру "Україна-Укрінформ"

Ядерне паливо на ЗАЕС

М.П.: Ще одне питання стосується закінчення терміну експлуатації ядерного палива на станції. Чи можна продовжити термін експлуатації, чи потрібно його замінювати? Які сценарії розвитку далі?

О.К.: 6 років - це термін експлуатації палива, яке вже було опромінено, яке вже працювало в активній зоні. Звичайно, коли відбувається нормальна експлуатація, то відбуваються інспекції палива, контроль палива з оформленням відповідних документів. Ці роботи, як правило, ядерно небезпечні, значить, для того, щоб проводити ці роботи, потрібна програма, яка у встановленому порядку оформлюється експлуатуючою організацію, погоджується з органом регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

подальша експлуатація ядерного палива, яке знаходиться на Запорізькій АЕС, за межами шестирічного терміну експлуатації не є обґрунтованою з точки зору ядерної традиційної безпеки

Для виконання цієї програми необхідної персонал, який у встановленому порядку пройшов навчання перевірку знань, має відповідний фаховий досвід, і результати цих інспекцій документуються, і на підставі цього залучається завод-виробник цього ядерного палива. На ЗАЕС) ядерне паливо ТВЕЛ (компанія "Росатома" - ред.) і альтернативного постачальника Westinghouse (американська компанія - ред.), тобто вони також мають бути залучені до цієї роботи, і обґрунтовується подальша експлуатація цього палива.

Зараз ця робота не проводиться окупаційною владою, в них немає таких спроможностей зробити це, і відповідно співпрацювати з органом регулювання і з заводом виробником. Тобто це серйозна така технічна робота, яка зараз не проводиться. Таким чином ми можемо констатувати, що подальша експлуатація ядерного палива, яке знаходиться на Запорізькій АЕС, за межами шестирічного терміну експлуатації не є обґрунтованою з точки зору ядерної традиційної безпеки.

М.П.: Чи воно використовується в умовах "холодної" зупинки?

О.К.: Звісно, воно там знаходиться і ми маємо бути впевненими в будь-який момент, що це безпечно. Зараз впевненості немає, це не є безпечно.

М.П.: З огляду на наближення роковин аварії на Чорнобильській АЕС. Чимало українців уже довгий час непокояться, чи може ядерна катастрофа повторитись на ЗАЕС. Що можна сказати станом на зараз?

радіаційна аварія цілком можлива

О.К.: Ми вже наводили цифри, що взагалі обсяг ядерного матеріалу, обсяг реактивних відходів, обсяг палива - дуже великий. І на Запорізький АЕС у тому стані, в якому вона зараз, з персоналом, з водопостачанням, з електричним споживанням - радіаційна аварія цілком можлива. І скажімо так, можливості керувати її наслідками дуже обмежені, оскільки станція мілітаризована, і головна ціль - це саме воєнна база, а не безпечна експлуатація ядерної установки.

Тому ми не виключаємо жодних подій. Україна, на жаль, позбавлена можливості гарантувати там безпеку. Дуже складно якісь прогнози робити. Ми маємо надію на те, що все-таки присутність МАГАТЕ і МАГАТЕ як інституція не дозволять цього. Було б дуже безвідповідально з боку МАГАТЕ дозволити окупантам спричинити якусь ядерну небезпеку або радіаційну небезпеку або якусь радіаційну подію на Запорізький АЕС. Це було б безвідповідально щонайменш з боку МАГАТЕ.

  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG