Спеціальні потреби

Витік нафти у Мексиканській затоці частково приборкано


Американські урядовці, які здійснюють нагляд за очищувальними роботами у Мексиканській затоці, заявляють, що ковпак, встановлений на нафтовій свердловині минулого тижня, викачує понад 10 тисяч барелів нафти за добу. Найближчим часом компанія Бритиш Петроліум має намір встановити ще один ковпак, аби мінімізувати кількість сировини, що витікає в океан.

Тим часом науковці кажуть, що витік нафти, який став найбільшим в історії США, вже завдав великої шкоди довкіллю і поставив рідкісні морські організми Мексиканської затоки під загрозу зникнення.

Остання спроба Бритиш Петроліум зупинити вилив нафти у Мексиканській затоці виявилася успішнішою від кількох попередніх.

Говорить виконавчий директор Бритиш Петроліум Тоні Гейвард:

«Зараз ковпак збирає десять тисяч барелів нафти на день».

Завдяки ковпаку, у неділю із свердловини вдалося викачати понад півтора мільйона літрів нафти. Це майже вдвічі більше від тієї кількості, яку раніше могли збирати у танкер на поверхні. Однак, це лише половина тієї кількості нафти, яка щодня витікає в океан, що становить приблизно 20 тисяч барелів. Критики кажуть, що роботи можуть затягнутися до осені.

Головнокомандувач Берегової охорони США адмірал Тад Аллен каже:

«Нафта виливатиметься ще й до осені. Це матиме вплив на всю затоку».

А штати Луїзіана, Міссісіпі, Алабама та Флорида вже переживають катастрофічні наслідки та збитки в індустрії риболовлі і туризму.

«Ми провели всю зиму, очищуючи береги від двох ураганів, а коли настав літній сезон, пляжі забруднила нафта», – сказав один чоловік.

«Я забруднилася від смоляного згустка, коли плавала в океані. Я не очікувала такого, коли їхала на Флориду», – каже туристка.

Однак, науковці кажуть, що найбільше від виливу нафти постраждають океанічна флора і фауна. Окрім забруднених птахів у прибережних болотах, рятувальники дедалі частіше знаходять мертву рибу і дельфінів.

Це підтверджує океанолог, професор Університету Аляски Рік Стейнер:

«На кожну знайдену мертву рибу на березі припахає приблизно десяток, загиблих риб, яких винесло в океан».

Рік Стейнер досліджує вплив виливів нафти на життя морських організмів упродовж десятків років. Він каже, що ця катастрофа матиме наслідки на десятки років:

«Це можуть бути пошкоджені тканини, органи, нервова система, мозок, зниження репродуктивності».

Не менш шкідливою є хімічна речовина, якою Бритиш Петроліум посипає нафтову пляму, щоб розщепити нафту і запобігти її підйому на поверхню.

«Ця речовина приховує нафту від телекамер, від людей на човнах чи гелікоптерах, вона ховає нафту під воду», – додає Стейнер.

І цим самим наражає на небезпеку життя морської фауни, а особливо тих видів, які опинились під загрозою зникнення, як от кашалоти, блакитний тунець. І якщо забруднених птахів можна врятувати, відмивши їх від нафти, то із рибою ситуація безнадійна, каже Стейнер:

«На жаль ми виявили це й раніше – якщо нафта виливається у воду, ви практично безсилі.

Тим часом Бритиш Петроліум має намір встановити другий ковпак для викачування нафти до кінця цього тижня.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG