Спеціальні потреби

Обмін полоненими: Бійців, яких Росія нібито перевозила у літаку ІЛ-76 під час цього обміну не було, кажуть в уряді. Уточнено


Україна провела один з найбільших обмінів полоненими 31 січня 2024 року.
Україна провела один з найбільших обмінів полоненими 31 січня 2024 року.

Україна провела один з наймасштабніших обмінів військовополоненими — додому повернулися 207 людей.

"Наші – вдома. 207 хлопців. Повертаємо попри все. Пам’ятаємо про кожного й кожну в полоні. Воїни та цивільні. Маємо повернути всіх. Працюємо над цим", – написав президент України Володимир Зеленський в соцмережі Telegam.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив, що із полону звільнили 95 воїнів Збройних Сил України, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони та одного представника Національної поліції України.

Серед звільнених військовослужбовців — захисники Маріуполя, Херсона, острова Зміїний та воїни, які тримали оборону на Донецькому, Запорізькому, Харківському, Луганському, Херсонському та Сумському напрямках.

Також серед них є медики, які рятували людей на Маріупольському металургійному комбінаті та Азовсталі.

Щонайменше 36 звільнених українців мають поранення або серйозні захворювання.

Омбудсмен Дмитро Лубінець додав, що сьогодні відбувся 50-й обмін полоненими. Наразі Україні вдалося повернути 3 035 військовополонених.

Представник ГУР в ефірі телемарафону новин зауважив, що сьогоднішній обмін – це завершення обміну 24 січня, за винятком списку з 65 осіб, який оприлюднила Росія як начебто загиблих. За його словами, всі інші зі списку 24 числа – повернулись.

РФ стверджує, що українські бійці загинули під час падіння літака. Однак підтвердити цю інформацію досі не вдалося.

Статтю уточнено інформацією ГУР про те, що теперішній обмін не включав 65 осіб, про яких Росія заявила як про загиблих в авіатрощі Іл-76. Інші зі списку 24 числа – повернулись, повідомили в ГУР.

  • 16x9 Image

    Марія Ульяновська

    Журналістка та режисерка документальних фільмів. На Голосі Америки веду програму “Час-тайм”. Розповідаю про російські воєнні злочини, правосуддя, антикорупцію, українську та американську політику. Знімаю людяні історії.

XS
SM
MD
LG