Спеціальні потреби

Барак Обама: БП заплатить за збитки, сприченені витоком нафти


Виступаючи у 57-ий день з часу вибуху на свердловині в Мексиканській затоці, який спричинив наймасштабнішу в історії США екологічну катастрофу, президент Барак Обама звернувся до своїх співвітчизників із двома запевненнями: по-перше, що буде докладено максимальних зусиль для подолання кризи та її наслідків і, по-друге, що компанія-винуватець Бритиш Петроліум заплатить за збитки, заподіяні нею.

Обама також заявив, що під час зустрічі у середу з представниками БП вимагатиме від компанії створення компенсаційного фонду на підтримку постраждалих від катастрофи. Вилив нафти позбавав роботи тисячі людей у самій риболовній промосливості. Найсерйозніше потерпів штат Луїзіана, який лише почав оговтуватися від наслідків нищівного урагану Катріна 2005 року.

За підрахунками експертів, з часу вибуху, який також забрав життя 11-ти людей, з пошкодженої свердловини щоденно в океанські води витикло від 35 000 до 60 000 барелів нафти. Витік донині не вдалося зупинити. Шкода, заподіяна флорі у фауні регіону - неоціненна.

Обама виголосив свою промову, яка прямо транслювалася по всій країні, з Овального офісу. Це вперше за 17 місяців при владі, що президент Обама звернувся до американського народу із свого кабінету. З подібними зверненнями американські президенти, як правило, виступають лише за надзвичайних обставин. Деякі оглядачі вважають такий хід відповіддю на критику, зокрема з боку республіканців, що президент протягом останніх восьми тижнів не зробив достатньо для мінімізації наслідків катастрофи. Демократи вважають подібну критику безпідставною, аргументуючи, що уряд в даній ситуації фактично повністю залежний від БП та її заходів для приборкання кризи.

Обама у своїй промові також пообіцяв зміцнити державний нагляд над діяльністю нафтодобувних компаній та вдатися до кроків для заміни нафти чистими енергоносіями.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG